Slovenija: Novinari RTV-a glasali su za štrajk

Uprava guši uređivačku autonomiju postavljajući glavne urednike kojima osoblje nema povjerenja i odbija jer je njihovo uređivanje informativnih emisija nekompetentno i politički pristrano

Slovenija: Novinari RTV-a glasali su za štrajk

Sindikalni odbor Radiotelevizije Slovenija (RTV) održat će štrajk u znak protesta protiv ozbiljne prijetnje postojanju javnog servisa i njegovih zaposlenika. Evropska federacija novinara (EFJ) podržala je njihovu odluku donesenu 12. maja s većinom od 96 posto birača u Odboru novinarskih sindikata RTV-a.

Iako je EFJ u nekoliko navrata osudio kršenje sindikalnih prava, ozbiljna zabrinutost zbog pogoršanja slobode medija u Sloveniji također je izražena u posljednjem izvještaju o brzom odgovoru na slobodu medija.

Štrajkački sindikalni odbor RTV-a u saopćenju je osudio neprekidni pritisak sa svih strana na emiter.

– Razmjene, kadrovske promjene, ukidanje informativnih emisija, pokušaji cenzure, haotična i neprofesionalna programska shema i podređenost predizborne kampanja i programski sadržaji za političke interese vladajuće koalicije ozbiljno su ugrozili profesionalno novinarstvo na RTV-u i misiju javnih medija – kazali su.

Zahtjevi uključuju veću novinarsku, uređivačku i institucionalnu autonomiju, sporazum o kadrovskoj politici i kolektivnim pregovorima o povećanju najnižih plaća na RTV-u i socijalni dijalog s upravom javne ustanove.

Kako navode, finansijsko-programsko rukovodstvo onemogućuje djelatnicima Informativnog programa TVS-a i MMC-a da rade u skladu s profesionalnim standardima čime se ugrožava nepristrana i objektivna služba javnog informiranja te utiče na profesionalni integritet i vjerodostojnost te javne ustanove.

– U štrajku smo jer ne želimo biti sljedeći na redu kad nas finansijsko i programsko rukovodstvo podijeli na “lijeve” i “desne” novinare, a novinari i uredništva se politički povezuju. U štrajku smo jer želimo raditi u skladu s našim programom, profesionalnim i etičkim pravilima i svojom profesionalnom savješću – naveli su.

U štrajku su i jer se Programsko vijeće direktno miješa u njihov rad i diktira kako bi trebali obavljati svoje profesionalne dužnosti. Programsko vijeće prisvaja programske sheme i mijenja ih samovoljno, ne prema očekivanjima javnosti, već prema diktiranju njihovih političkih opredjeljenja.

– Uprava guši uređivačku autonomiju postavljajući glavne urednike kojima osoblje nema povjerenja i odbija jer je njihovo uređivanje informativnih emisija nekompetentno i politički pristrano, jer ne znaju organizirati posao – saopćili su.

U štrajku su i jer generalni direktor ignorira socijalne partnere i onemogućuje socijalni dijalog, jer zloupotrebljava radno zakonodavstvo za zastrašivanje zaposlenika i ugovornih radnika, krši zakone i kolektivne ugovore.

Kažu da su ljudski resursi i razvojni potencijal javnog RTV servisa smanjuju i troše, a cijenjene emisije kojima se vjeruje, kao što su Jutarnje vijesti, Globus, Tačka preloma, Politično, Z Mišo, Svet v letu, Slovenija v letu otkazane su.

-Unatoč javnoj peticiji s više od 60.000 potpisa protiv toga, bit će otkazan i sedmični program Studio City. U štrajku smo jer se sužava prostor pluralne javne komunikacije na javnoj RTV. U štrajkamo smo jer nismo sluge – Mi smo javna RTV – zaključuju u saopćenju uposlenici RTV-a.

Izvor: EFJ

About The Author