Twitter će se pozabaviti dezinformacijama o sukobu u Ukrajini

Nove obavijesti upozorenja upozorit će korisnike da je tweet prekršio Twitterova pravila, ali će i dalje omogućiti ljudima da ih gledaju i komentiraju

Twitter će se pozabaviti dezinformacijama o sukobu u Ukrajini

Twitter će početi postavljati upozorenja ispred nekih obmanjujućih sadržaja o sukobu u Ukrajini i ograničiti širenje tvrdnji koje su razotkrile humanitarne grupe ili drugi vjerodostojni izvori, saopćila je kompanija društvenih medija.

Korak protiv dezinformacija oko ruske invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva “posebnom vojnom operacijom”, dio je nove politike koja opisuje kako će Twitter pristupiti dezinformacijama tokom kriza.

Platforme društvenih medija suočene su sa sve većim nadzorom kako utvrđuju i rješavaju dezinformacije. Twitter je kupio izvršni direktor Tesle Elon Musk, koji je rekao da vjeruje da bi stranica trebala biti platforma za slobodu govora.

Nove obavijesti upozorenja upozorit će korisnike da je tweet prekršio Twitterova pravila, ali će i dalje omogućiti ljudima da ih gledaju i komentiraju. Platforma neće pojačavati širenje niti preporučivati takve tweetove, a ponovno će tweetanje također biti onemogućeno.

Pristup bi mogao biti “učinkovitiji način intervencije kako bi se spriječila šteta, a da se i dalje čuva sloboda govora na Twitteru”, rekao je Yoel Roth, voditelj sigurnosti i integriteta na Twitteru, tokom razgovora s novinarima.

Kompanija će dati prednost dodavanju oznaka obmanjujućim tweetovima s računa visokog profila kao što su provjereni korisnici ili službeni državni profili. Također će dati prioritet sadržaju koji bi mogao naštetiti ljudima na terenu.

Twitter je rekao da definira krize kao situacije u kojima postoji široka prijetnja životu, fizičkoj sigurnosti, zdravlju ili egzistenciji. Rečeno je da će se politika u početku fokusirati na međunarodne oružane sukobe, ali je također namijenjena događajima poput masovnih pucnjava ili prirodnih katastrofa.

– Dok je vremenski okvir za ovaj rad počeo prije nego je izbio rat u Ukrajini, potreba za ovom politikom postala je još jasnija u fokusu kako se sukob u Ukrajini odvijao – rekao je Roth.

Izvor: Reuters

About The Author