Pravo na privatnost u digitalnoj eri

Na Školi medijskog prava naglašeno da je to oblast koja se brzo razvija

Pravo na privatnost u digitalnoj eri
Foto: The lives of Others/BBC

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Evropska unija u Bosni i Hercegovini i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, organizirali su treću Školu medijskog prava o temi „Pravo na privatnost u digitalnoj eri”, kada je još jednom istaknuto da je slika o slobodi izražavanja u BiH veoma zabrinjavajuća.

Ovaj petodnevni događaj omogućio je da 17 studenata sa svih javnih pravnih fakulteta u BiH istraži kompleksnost prava na privatnost u modernoj eri digitalne komunikacije i razmjene informacija, te odgovornosti države koje prozilazie iz relevantnih članova Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Jedan od ciljeva Škole medijskog prava je da studente u ranoj fazi pravnog obrazovanja upozna sa relevantnosti medijskog prava za adekvatno funkcioniranje medijskog okruženja i očuvanje slobode izražavanja, kao jedne od osnovnih sloboda u svakom demokratskom društvu.

– Posljednjih godina, digitalne tehnologije u razvoju imale su veliki utjecaj na način na koji se medijski sadržaji kreiraju, nude i primaju te kreirale dilemu na koji način uspostaviti ravnotežu između slobode izražavanja i prava na privatnost u online svijetu – kazala je prodekanesa za međunarodnu saradnju Pravnog fakulteta Razija Mešević.

Dodala je da je kao posljedica toga, tema ovogodišnje Škola medijskog prava bila je „Pravo na privatnost u digitalnom dobu“, kako bi studentima pružili najnovije praktične i zakonodavne trendove u tom kontekstu.

Da je slika o slobodi izražavanja u Bosni i Hercegovini je trenutno veoma zabrinjavajuća, s obzirom na to da novinari djeluju u neprijateljskom okruženju za slobodu medija, ocijenio je šef komunikacija i glasnogovornik Evropske unije u BiH Ferdinand Koenig.

– Medijsko pravo je oblast koja se brzo razvija, sa novim tehnologijama koje stalno mijenjaju informaciono okruženje i predstavljaju značajne potencijalne prijetnje osnovnim slobodama. Zbog toga je važno da budući pravni profesionalci budu svjesni kako je medijsko pravo evoluirajuća oblast te kakav uticaj ima na zaštitu osnovnih prava i sloboda – istakao je.

Za OSCE međunarodni standardi ljudskih prava o kojima se razgovaralo tokom ovog programa predstavljaju ključni dio našeg rada u zemlji.

Vršiteljica dužnosti zamjenika šefa Odjela za ljudsku dimenziju pri Misiji OSCE-a Rebecca Agule je pojasnila da je Škola medijskog prava je zamišljena kao kombinacija teoretskog i praktičnog rada te su studenti iz cijele BiH imali priliku o tim temama učiti iz prve ruke od uglednih stručnjaka iz akademske, medijske zajednice i civilnog društva.

Škola medijskog prava predstavlja nastavak rada Misije OSCE-a i EU na polju promocije i zaštite slobode medija. Osim predavanja, studenti su radili i na hipotetičkim slučajevima i učestvovali u simuliranim suđenjima.

Izvor: OSCE

About The Author