Otvorena izložba negativnih odgovora institucija za pristup informacijama od javnog značaja

Jedan od primjera je da kada je TI BIH tražio kopiju ugovora o kupoprodaji robne kuće ‘Boska’ – odgovor je bio da je taj ugovor izgubljen

Otvorena izložba negativnih odgovora institucija za pristup informacijama od javnog značaja
Foto: Radio 1

Institucije u Bosni i Hercegovini nisu odgovorile u roku na polovinu upita za pristup informacijama a trećina zahtjeva Transparency Internationala u BiH je odbijena, rečeno je u Banjoj Luci na otvaranju izložbe najkreativnijih odgovora koje je ova organizacija dobijala od javnih institucija na zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja.

Postavka na Trgu Krajine je dio aktivnosti kojim Transparency International obilježava 28. septembar, Međunarodni dan slobode pristupa informacijama. Na panoima su objavljeni brojni slučajevi za koje javnost još uvijek nije dobila odgovor.

Koordinator projekta Damjan Ožegović je rekao da službenici koji su zaduženi za pristup javnim informacijama koriste raznolike odgovore, od onih da im “unutrašnji glasovi ne dozvoljavaju pristup informacijama”, kao i da se “plaše paraobavještajnih službi”.

– Prema našim istraživanjima koje vodimo iz godine u godinu, oko 50 posto javnih institucija ne odgovara na vrijeme – kazao je, dodajući da se i dugački rokovi od 15 dana za odgovor na poštuju.

Drugi problem je što oko 30 posto odbijajućih odgovora. Do informacija se sporo i teško dolazi, a institucije ih, posebno za informacije koje se odnose na budžetska davanja slabo daju.

Ožegović je objasnio da ne dolazi do promjena u trendovima ni sa promjenama stranaka u vlasti, ali da je jedini pozitivni primjer bio u Kantonu Sarajevo (KS), gdje su otvorene velike baze podataka, ali i tu dolazi do određenih poteškoća, zato što službenici ne odobravaju informacije, naveo je on.

Podsjetio je i na neke aktuelne slučajeve gdje su im odbijeni zahtjevi za pristup informacijama.

– Možda je najzanimljiviji, a javnosti poznat slučaj, gdje smo tražili kopiju ugovora o kupoprodaji robne kuće ‘Boska’ u Banjoj Luci, međutim odgovor je bio da je taj ugovor izgubljen – kazao je Ožegović.

Izložba će na Trgu Krajine biti postavljena do 23. septembra. Iz Transparency Internationala su rekli da je njen cilj podizanje svijesti o značaju transparentnosti u radu institucija.

Izvor: BIRN

About The Author