FTV I BHT1: Mogu li muslimani i hrišćani živjeti zajedno?

Čak ni pripreme za “sahranu stoljeća” nisu mogle baciti u sjenu Milorada Dodika, njegove najave odlaska u Rusiju i poruke da u BiH muslimani i hrišćani ne mogu živjeti zajedno

FTV I BHT1: Mogu li muslimani i hrišćani živjeti zajedno?
Foto: ATV

BHT1: Gdje su u politici nestale žene?

  1. – 18. septembar 2022.

DEKLARACIJA KOJE NEMA: BHT1 je pratio susret lidera Zapadnog Balkana na Brijunima, u organizaciji hrvatskih i slovenačkih čelnika Zorana Milanovića i Boruta Pahora. Nažalost, samo su na površinu isplivala neslaganja i tenzije te se iskristalizirala činjenica da je nerealno očekivati status kandidata za pridruživanje EU-u do kraja godine. Deklaracija koja je na samitu trebala biti usvojena, povučena je jer je sadržavala dijelove o izbornom zakonu, sa čim se nisu složili Šefik Džaferović i Željko Komšić.

GDJE SU ŽENE? Odličan prilog o rodnoj ravnopravnosti: više od 40 odsto žena je na listama, ali analitičari smatraju kako će mali broj njih doći do pozicija za odlučivanje. Tema koja se ticala žena na izborima sadržavala je izjave o tome kako se ispunjava samo forma, a rodni disbalans je najizraženiji na najvišim nivoima države. Uredništvo Dnevnika donosi stav o tome kako su žene na izborima potisnute u treći plan i žrtve su rodne diskriminacije. Zanimljiva je i prezentirana statistika: dosad je blizu 400 muškaraca izabrano za načelnike i gradonačelnike, u odnosu na samo 29 žena. Čak i na visokim pozicijama žene nemaju realnu moć, često se radi o osobama koje su bespogovorno poslušne i kontrolišu ih muškarci u strankama. Problem angažovanja žena u politici vezan je za njihovu realnu poziciju u društvu – mnogo više obaveza i uloga, čime je smanjen njihov interes za politiku. Dobro postavljena i razrađena teza.

GLAS GRAĐANA: U većini tematskih priloga ovaj javni servis uključuje glas građana, što je pohvalno i donosi tačnu sliku u odnosu na brojne nerealne izjave i obećanja koja slušamo u predizbornoj kampanji. Tu je i dobra priča o smanjenoj proizvodnji mlijeka u BiH zbog svih poskupljenja repromaterijala. Pojedine mljekare podižu otkupne cijene kooperantima kako bi održale proizvodnju, ali je neminovna nestašica. Nema poskupljenja struje u ovoj godini – mnogi vjeruju da su ovo izjave zbog predstojećih izbora i kupovine socijalnog mira. Dnevnik BHT-a predstavlja probleme farmera zbog nakaradno uspostavljenog odnosa uvoza. Također, primat drži tema neizvjesnosti zime i grijanja za koje još ne znamo kakvo će biti.

Ocjena: 7

FTV: Provjerene predizborne taktike

  1. – 18. septembar 2022.

DODIK I OPROBANI RECEPT: Milorada Dodika i njegove izjave da hrišćanska i muslimanska populacija ne mogu živjeti zajedno uredništvo Dnevnika 2 obrazlaže činjenicom da se u predizbornoj kampanji lider SNSD-a vraća na provjereni teren u pokušaju da osvoji glasove. Pažnja se drži i na njegovoj najavi odlaska u Rusiju, kao i na činjenici da je paraobavještajno djelovao. Pravi se tema o tome da li Dodik ima mehanizme i opremu da prisluškuje visokorangirane strane diplomate? Tužilaštvo BiH provjerava za čije interese Dodikovi paraobavještajci prisluškuju strane diplomate. Sve se pripisuje predizbornim manipulativnim nastupima, te se navodi kako se prisluškivati može samo uz odluku nadležnih institucija.

NEIZVJESNA ZIMA: Snijeg je već pokazao zube – u Sloveniji, Hrvatskoj, pa onda i kod nas. Najveća briga, kako reporteri Dnevnika 2 izvještavaju, jeste kako ćemo se grijati ove zime. Grijanje na struju i pelet nije povoljno. U prilogu se postavlja pitanje hoće li Vijeće ministara BiH produžiti zabranu izvoza peleta. Proizvođači negoduju. A imaju li građani novca da prezime? Težak udarac na novčanike građana.

MLADI I STUDIRANJE: Reporteri donose i priču o zabrinjavajućem trendu smanjenja broja studenata na Zeničkom univerzitetu: bilježi se kako se na Odsjeku Filozofskog fakulteta za bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost nije prijavio nijedan kandidat. Ukrajina je tema koja se sve češće potiskuje u drugi dio informativnih emisija, a FTV pažnju posvećuje kulturnim događajima – predstojećem MESS-u te činjenici da je film Aide Begić Balada bh. kandidat za Oscara.

Ocjena: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA

Obje televizije odlično prate dešavanja iz NSRS-a i činjenicu da je opozicija izglasala agreman njemačkom ambasadoru te tako Miloradu Dodiku i njegovom zazivanju vitalnog nacionalnog interesa okrenula leđa. FTV pritom u toku sedmice pravi i odličan prilog o rezimeu rada NSRS-a. Uvrede, obračuni, posebne sjednice bez posebnog značaja. “Zaključci skupštine su dirigovani od drugih institucija, a većina ih je ostala mrtvo slovo na papiru i skupljaju prašinu”, poentira analitičarka Tanja Topić u prilogu novinara Đorđa Vujatovića, koji navodi da je od 57 održanih sjednica, čak 35 bilo posebnih te da je NSRS izgubila integritet. Odlično zapažanje je i da je u četiri godine od 83 poslanika čak 23 promijenilo stranački dres za vrijeme mandata.

Plus sedmice

BHT1 

Tema o tome kako da slijepi i slabovidni birači ili fizički nesposobni učestvuju u izbornom procesu. Senija Okić iz Udruženja slijepih Kantona Sarajevo kaže kako joj je drago što se počelo i o tome razmišljati te da niko neće moći zloupotrijebiti sljepoću. Dokaz za pristupanje glasanju je rješenje o utvrđenom invaliditetu, kao i članska karta udruženja. Dobra, drugačija tema koja osvjetljava jedan dio izbornog procesa o kojem često ne razmišljamo. Puno sugovornika i obrazloženja.

FTV

Nakon sedmica neizvjesnosti, Europride u Beogradu ipak je održan, ali su ga obilježili nasilje i kontramitinzi. Desničari su na policiju bacali baklje, prijetili novinarima. Uslijedila su i privođenja. Iz Beograda odlično izvještava reporter Dejan Kožul. “Nemate mjesta ovdje – idite odakle se došli!”, kažu protivnici Europridea, a poruka učesnika je “Šetamo i šetaćemo!”. Sveobuhvatno izvještavanje.

 

Minus sedmice

BHT1

Odličan prilog o tome koliko je i čega „pojela“ inflacija u BiH u protekloj godini te kako se povećanja plata, ako ih i ima, ne osjete, jer se poslodavci teško odlučuju na povišice zbog poreskih opterećenja. Cijene svaki dan šokiraju građane: najviše novca se daje za hranu, a namirnice poskupile sto posto. Opet glas građana, a onda izjava koja baca mrlju na inače dobar prilog: Saša Trivić, vlasnik lanca pekara „Manja“, daje svoj stav o ovome. Zašto je baš on sugovornik ako znamo da ga je javnost upoznala kroz skandalozne stavove na Twitteru 2019. u vezi s osuđenim ratnim zločincima Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem?

FTV

Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo demarš Hrvatskoj zbog Milanovićevog negiranja genocida. Udruženja žrtava ga ne žele vidjeti u Srebrenici. U ovom je prilogu mogao da se demonstrira cijeli dijapazon nevjerovatnih Milanovićevih izjava, svega što je izrekao na račun BiH i njenih građana, kao i skandalozne izjave koje su se ticale odluka samih EU čelnika i NATO-a.

About The Author