BHT1 I FTV: Koliko je strašan Trump iz naših dnevnika?

PLUS SEDMICE

BHT1
Dnevnik 2 je u nedjelju (Seid Masnica) konačno nametnuo svoju temu. Povod je bila izjava federalnog premijera koji je izrekao netačnu tvrdnju o radničkim protestima.
FTV
Prilježnost s kojom FTV prati suđenja Radončiću, uz sve prigovore koje smo ranije istakli.

MINUS SEDMICE

BHT1
U utorak (Seid Masnica)  je napravljen propust jer u sadržaju se nije našla vijest da je Milorad Dodik i dalje na crnoj listi.
FTV
Spoljnotrgovinska komora je objavila podatke o trgovinskoj razmjeni u 2017. godini, ali FTV, kao ni BHT1, nije to iskoristio da ove podatke stavi u kontekst brojki iz ranijih godina. Gdje najviše izvozimo? Kakvi su podaci iz ranijih godina? Odakle uvozimo i šta znači aktuelni trgovinski deficit? Uz malo truda ta pitanja su mogla dobiti adekvatne odgovore. No, vijest je isporučena krajnje neoriginalno, prenošenjem izjava sa konferencije za medije (Jadranka Milošević).

BHT1 I FTV: Koliko je strašan Trump iz naših dnevnika?

BHT1 je smjelije otvorila Dnevnik 2 u nedjelju. Napokon je jedan medij provokativno nametnuo sopstveni zaključak, prozivajući federalnog premijera

 

BHT1: Kad stvarnost demantira premijera

30. januar – 5. februar 2018.

BAJKA O EKONOMSKOM RAZVOJU: “Svi kantoni bilježe povećanje zaposlenosti”, poručuju nam federalni premijer i njegove kantonalne kolege. Ili se nastavlja medijski spin aktuelne vlasti o ekonomskom uspjehu koji ne primijeti niko do njih samih. Naruku im idu i javne televizije koje se ne odlučuju podastrijeti kontraargumentaciju. No taj isti pretposljednji dan u januaru kada je opet izostala kontekstualizacija, urednik Seid Masnica se iskupio  pristojnim razgovorom sa Bakirom Izetbegovićem, koji nije sjedio u studiju samo da bi održao svoj monolog već je upitan i o kritikama na svoj račun.

TRUMPOVA PRVA GODINA: Urednica Blažica Krišto nam dan poslije donosi prilog o Trumpovom obraćanju naciji. Američki predsjednik se ne može pohvaliti pozitivnim imidžom u inostranim medijima, čemu je najviše sam doprinio stalnim sukobom sa sedmom silom. Ali to opet nije razlog da se prva godina njegove vladavine prikazuje jednostrano, ili isključivo iz ugla njegovih kritičara, kako je to bilo na BHT1. O vladaru iz Bijele kuće govorio je i njegov nesuđeni demokratski protukandidat Bernie Sanders, ali niko od njegovih pristaša ili podržavalaca. Naprimjer, u radioemisiji koju je priredio BBC s ciljem da sagleda prvu godinu kontroverznog republikanca s apekta ekonomskih politka, mjesta je bilo za različite glasove. Od onih koji ga slave kao preduzimljivog predsjednika koji je pokrenuo privredu, smanjio poreze i dostigao gotovo punu zaposlenost, do kritičara koji tvrde da je njegov model razvoja isključivo u interesu bogate elite. Trumpov prikaz je kod nas bio siromašno jednobojan što bi, paradoksalno, odgovaralo njegovoj izvitoperenoj mrziteljskoj predožbi o medijima koji su prema njemu pristrasni.

IZDVOJENO:

U nedjeljnom Dnevniku 2 Seida Masnice, poslije duže vremena hrabar urednički potez. Otvaranje prozivkom premijera Novalića koji je izjavio kako radnici u privatnom sektoru nikad nisu protestovali. Novinar Marko Divković ovoj tvrdnji je suprotstavio gorku realnost iz hronike mnogobrojnih radničkih protesta, ponajprije onih iz Tuzlanskog kantona, čime je premijerova izjava dobila svoj pravi smisao. Potez posebno dobija na bitnosti ako se zna da bi izjava prošla gotovo neopaženo da je BHT1 nije stavio u fokus.

OCJENA: 6

 

FTV: Nepodnošljiva lakoća recikliranja

30. januar – 5. februar 2018.

DRŽAVNICI IZ ISTANBULA: Šta je rekao Aleksandar Vučić o Republici Srpskoj? Da li je poslao poruku da ipak više poštuje Sarajevo od Banjaluke? U Istanbulu smo svjedočili susretu državnika Izetbegovića, Vučića i Erdogana, a mnogima nije jasno otkud sad pa zamjerke jer se samo bošnjački član Predsjedništva našao u takvom društvu. Tako je u kratkim crtama izgledao dnevnički siže urednice Jadranke Milošević. Istanbulski razgovor više se promatrao kroz unutrašnji politički sukob, a u prvi se plan izvlačila analiza retorskih igri srpskog predsjednika kao beznačajnost kojoj se pretjerano dalo na značaju. Rastužuje recikliranje naduvanih ili stvarnih regionalnih tenzija.

KONAČNO PODSJEĆANJE NA OPTUŽNICU: FTV prilježno prati suđenje Fahrudinu Radončiću i tu se izdvajaju kao gotovo jedini medij koji od početka bilježi sva dešavanja iz sudnice u ovom predmetu. U nedjelju (urednica Antonija Avram) su nas napokon podsjetili za šta se tačno tereti lider SBB-a, a povod su bile teške optužbe kosovskog tužioca koji ga u svojoj izjavi tereti za nedozvoljene i bliske veze sa sada već osuđenim Naserom Keljmendijem. Nejasno je zašto Federalna to ipak nije stavila kao udarnu vijest, jer čini se da je postojao i više nego opravdan razlog za to.

IZDVOJENO:

Nedjeljno izdanje urednice Avram donosi nam istraživanje o različitim cijenama goriva na našim benzinskim pumpama. Koliki dio cijene se sliva u budžet, te gdje sve odlazi novac od indirektnih poreza? Mogli smo saznati da postoje i drugačija mišljenja ekonomista, pa i oni koji tvrde da ne treba očekivati talas sveopšteg poskupljenja. Takozvani životni prilozi koji izbliza promatraju izazove po džep građana itekako su dobrodošli i treba im dati prednost nad istanbulskim lamentima i u odnosu na to šta je rekao Vučić, a šta Izetbegović.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA:

BHT1 je bio bolji za smjelije otvaranje Dnevnika 2 u nedjelju. Jer napokon je jedan medij pokušao provokativno nametnuti svoj zaključak ili temu, i to još prozivajući aktuelnog federalnog premijera. Obje televizije su Trumpovu prvu godinu promatrale iz ugla koji mu je manje naklonjen, mada je FTV stvar više izmjestila u spoljnopolitički fokus, gdje je američki predsjednik rijetko gdje hvaljen. Ipak, ekonomski pokazatelji iz vodećih svjetskih medija, koji su jednako sumnjičavi prema Trumpu, priznaju mu u pojedinim oblastima više nego solidne rezultate. Doduše, uz ogradu da su oni i Obamino nasljeđe. Ali ako se pogleda pažnja koju izaziva lider i dalje najmoćnije zemlje na svijetu, čini se da su naši mediji podbacili. Njegovo obraćanje u Kongresu i prva godišnjica mogli su biti prilika da se napravi bogatiji presjek poteza koje je napravio. U jednom od svojih izvrsnih radijskih dokumentaraca, BBC-jev novinar Anthony Zurcher domišljato je sagledao Trumpovu godinu kroz njegove tweetove čitajući ih dvjema stranama, konzervativnoj i liberalnoj, koje su potom ukrstile svoja mišljenja. Našim medijima se npr. smiješila priča o ružičastoj američkoj privredi koja bilježi sjajne rezultate i koja nikako ne korespondira s bijesnim likom njenog nesimpatičnog predsjednika.

 

About The Author