Izraelske snage odbile garantirati sigurnost novinara u Gazi

Reuters i AFP zatražili su garancije od izraelskih snaga da njihovi novinari koji rade u Pojasu Gaze, neće biti meta izraelskih napada

Izraelske snage odbile garantirati sigurnost novinara u Gazi
Foto: pexels-musa-zanoun

Izraelske snage potvrdile su međunarodnim novinskim organizacijama Reuters i Agence France Presse (AFP) da ne mogu garantirati sigurnost njihovim novinarima u Pojasu Gaze, koji je pod izraelskim bombardiranjem i opsadom gotovo tri sedmice.

Reuters i AFP zatražili su garancije od izraelskih snaga da njihovi novinari koji rade u Pojasu Gaze, neće biti meta izraelskih napada.

– IDF cilja sve Hamasove vojne aktivnosti širom Gaze – stoji u odgovoru novinskim agencijama, u kojem tvrde da Hamas namjerno postavlja vojne operacije “u blizinu novinara i civila”.

Izraelske snage također su tvrdile da bi njihovi udari visokog intenziteta na ciljeve Hamasa mogli oštetiti okolne zgrade i optužile su Hamasove rakete da su uzrok ubijanja ljudi unutar Gaze.

– U ovim okolnostima ne možemo garantirati sigurnost vaših zaposlenika, te vas snažno pozivamo da poduzmete sve potrebne mjere za njihovu sigurnost – zaključuje se u pismu.

Reuters nije mogao provjeriti koliko je drugih novinskih organizacija koje djeluju u Gazi primilo isto pismo od izraelskih snaga.

Reuters i AFP su izrazili duboku zabrinutost za sigurnost novinara u Gazi. Naglasili su da je situacija na terenu strašna, a IDF-ova nespremnost da pruži garancije o sigurnosti njihovog osoblja ugrožava njihovu sposobnost da dostave vijesti o ovom sukobu bez straha da će biti ranjeni ili ubijeni.

– U nevjerovatno smo nesigurnom položaju i važno je da svijet razumije da postoji veliki tim novinara koji radi u iznimno opasnim uvjetima – rekao je direktor AFP-a za globalne vijesti Phil Chetwynd.

Odbor za zaštitu novinara kaže da je najmanje 27 novinara ubijeno od početka rata, većinom u Gazi, ali i u Izraelu i južnom Libanonu. Do 27. oktobra, prema najnovijim podacima CPJ-a, ubijena su 22 Palestinca, četiri Izraelca i jedan Libanonac.

Izvor: Reuters

About The Author