RSF: Evropska komisija mora zauzeti oštriji stav prema ruskoj propagandi u Srbiji

Televizije Pink i Happy identificirane kao mediji koji se posebno bave manipuliranjem informacijama i širenjem ruske ratne propagande

RSF: Evropska komisija mora zauzeti oštriji stav prema ruskoj propagandi u Srbiji
Foto: TV Happy

 

Zakon koji je predložila Vlada Srbije nimalo ne rješava problem nepouzdanog medijskog sadržaja u toj zemlji, koja je postala plodno tlo za prokremaljske medije te su Reporteri bez granica (RSF) pozvali Evropsku komisiju da zauzme čvršći stav o ovom pitanju u pregovorima sa Srbijom za pristupanje EU.

Uticaj proruskih medijskih sadržaja u Srbiji nije ništa novo, ali je rat u Ukrajini pojačao tu pojavu. Iako vlada ima kontrolu nad velikim dijelom srbijanskih medija, ne čini ništa da riješi problem ruske propagande kroz mjere za poticanje pouzdanijih vijesti i informacija.

Unatoč kandidaturi za ulazak u EU, koja je zabranila rusku propagandu, Srbija i dalje odugovlači s reformom medijske regulacije na koju se obavezala pred Evropskom komisijom.

Dugoočekivani Zakon o javnom informiranju i medijima, koji je trenutno u javnoj raspravi, ni na koji način ne rješava problem nedostatka novinarske etike na srbijanskim TV kanalima, a žestoko su ga kritizirala domaća novinarska udruženja.

– Šokantno je da srbijanska vlada, koja službeno kaže da želi pristupiti Evropskoj uniji, tolerira, pa čak i potiče, širenje ruske propagande putem provladinih medija – kazao je voditelj RSF-ovog ureda za Evropsku uniju i Balkan Pavol Szalai.

U analizi iz marta 2023. godine, srbijanski think tank CRTA identificirao je dva provladina kanala, Pink TV i Happy TV, kao medije koji se posebno bave “manipuliranjem informacijama i širenjem ruske ratne propagande”.

U emisiji “Aktuelnosti” Happy TV-a, jednoj od najgledanijih informativnih emisija u Srbiji, novinari komentiraju video zapise iz ruskih ili zapadnih izvora koji su izvučeni iz konteksta i čija se autentičnost nikada ne dovodi u pitanje.

Oni čak koriste službenu rusku propagandnu terminologiju “specijalne operacije” i “prisilne mobilizacije” za označavanje rata u Ukrajini. “Aktuelnosti” su u aprilu objavile dijelove iz videa izjave zarobljenog ukrajinskog vojnika.

Nekoliko nedavnih neuspjeha ruske propagande u provladinim medijima odražava ozbiljnost problema, a ne početak trajnog rješenja tog pitanja u Srbiji koja je rangirana na 91. mjesto od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2023. godinu.

Od 2022. godine RSF poziva Vladu Srbije da učini sve što je moguće kako bi ojačala nezavisnost i pouzdanost medija. Preporuke RSF-a temelje se na potrebi osiguranja neovisnosti medija od bilo kakvog političkog uplitanja.

Izvor: RSF

About The Author