Assange dobio odgodu u borbi protiv izručenja SAD-u

Suci su dopustili osnivaču WikiLeaksa da se žali na odluku o protjerivanju iz Ujedinjenog Kraljevstva, ali samo ako SAD ne pruži odgovarajuće garancije

Assange dobio odgodu u borbi protiv izručenja SAD-u

Julian Assange dobio je odgodu u borbi protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama nakon što su dva suca presudila da osnivač WikiLeaksa može iznijeti svoj slučaj na žalbeno ročište, ali samo ako Bidenova administracija ne može sudu pružiti odgovarajuće garancije.

Predsjedavajuća sudskog vijeća i sudac Victoria Sharp i Justice Johnson rekli su da Assange ima stvarne izglede za uspjeh po tri od devet argumentiranih tačaka, ali su odgodili dopuštenje za podnošenje žalbe kako bi američkoj vladi dali tri sedmice da dostavi potrebne garancije.

Da je Assangeu uskraćeno dopuštenje za žalbu, mogao je biti izručen u roku od nekoliko dana kako bi se suočio s optužbama za špijunažu. Iako odluka sudaca znači da on izbjegava tu sudbinu, ostavlja ga pred daljnjim čekanjem, a njegova budućnost još uvijek nije riješena.

Na dvodnevnom ročištu prošlog mjeseca njegovi advokati su tvrdili da će se suočiti s “flagrantnim uskraćivanjem pravde” ako bude izručen SAD-u kako bi se suočio s optužbama u vezi s objavljivanjem hiljada povjerljivih podataka i diplomatskih dokumenta koji su otkrili mučenja, predaje, izvansudska ubistva i ratne zločine.

Njegova supruga Stella Assange izrazila je užasnutost odlukom sudaca. “Ono što su sudovi učinili bilo je pozivanje Sjedinjenih Država na političku intervenciju … slanje pisma u kojem se kaže da je ‘sve u redu’,” rekla je. “Smatram da je ovo zapanjujuće“.

– Ovaj slučaj je odmazda. To je signal svima vama da će vas, ako razotkrijete interese koji pokreću rat, doći po vas, strpati vas u zatvor i pokušati ubiti. Bidenova administracija ne bi trebala izdavati garancije nego odustati od ovog sramotnog slučaja koji nikada nije trebao biti pokrenut – dodala je.

Prije odluke pojavili su se izvještaji da američka vlada razmatra ponudu Assangeu o priznanju krivnje, kojom bi mu se omogućilo da prizna prekršaj, što bi mu omogućilo izlazak iz zatvora u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali njegovi advokati rekli su da im je “dana samo naznaka” da je Washington namjeravao promijeniti svoj pristup.

Sharp je u presudi na 66 stranica navela da je advokat ministra unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva prihvatio da ne postoji ništa što bi spriječilo da Assange bude optužen u SAD-u za krivično djelo koje podrazumijeva smrtnu kaznu.

Kao dokaz takvog rizika navela je “pozive na izricanje smrtne kazne od strane vodećih političara i drugih javnih osoba; činjenica da UK-SAD ugovor o izručenju ne isključuje izručenje za optužbe za smrtnu kaznu i činjenicu da postojeća garancija ne pokriva izričito smrtnu kaznu”.

SAD je dobio rok do 16. aprila da predoči svoje garancije. Ako to ne učini, odobrit će se ulaganje žalbe. Ako do tog datuma pruži garancije, stranke će biti pozvane da podnesu daljnje pismene podneske o pitanju dopuštenja za žalbu s drugim ročištem koje je privremeno zakazano za 20. maja.

Michelle Stanistreet, glavna tajnica Nacionalnog sindikata novinara, pozdravila je “privremenu odgodu”, ali je pozvala SAD na postizanje sporazuma o priznanju krivnje.

Izvor: The Guardian

About The Author