Stotine Googleovih radnika traži zaštitu nakon kriminalizacije pobačaja

Peticija sindikata Alphabet Workers traži mjere za zaštitu podataka zaposlenika i korisnika

Stotine Googleovih radnika traži zaštitu nakon kriminalizacije pobačaja

Više od 650 zaposlenika Googlea potpisalo je peticiju kojom se zahtijeva od tog tehnološkog diva da usvoji politike koje bi mogle zaštititi i pružiti podršku zaposlenicima i potrošačima koji traže zaštitu vezani za pobačaj.

Radnici traže da kompanija proširi pristup reproduktivnim zdravstvenim pogodnostima te da zaustavi bilo kakvo političko lobiranje “jer su ti političari bili odgovorni za imenovanje sudaca Vrhovnog suda koji su kriminalizirali pobačaj i koji nastavljaju kršiti i druga pitanja ljudskih prava”.

Također, zahtijevaju da Google prestane pohranjivati ​​zdravstvene podatke koji bi se kasnije mogli koristiti za kriminaliziranje korisnika kao i rješavanje dezinformacija pronađenih u rezultatima pretraživanja.

Peticija je upućena rukovoditeljima kompanije izvršnom direktoru Googlea Sundari Pichaiju, voditeljici Odjela za ljudske resurse Fioni Cicconi i potpredsjedniku oglašavanja u Googleu Jerryju Dischleru, navodi Alphabet Workers Union (AWU) čiji članovi sindikata imaju oko 1.000 Googleovih radnika.

Glasnogovornik Googlea kaže da kompanija nema šta dodati, ali je Guardianu ukazano na poveznice koje pokazuju kako planiraju podržati zaposlenike nakon odluke Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država o pravima na pobačaj.

AWU je jedan od nusproizvoda ere aktivizma tehnoloških radnika koja je prvobitno izazvana odlaskom 20.000 zaposlenika širom svijeta iz Googlea 2018. godine u znak protesta protiv načina na koji je kompanija rješavala pritužbe na seksualno uznemiravanje.

– To je zdravstveni problem. To je briga za rad. To je radno pravo. Dakle, to je ono na šta usmjeravamo razgovor: ovo je zdravstvena skrb neophodna za sve zaposlenike i svi bismo je trebali imati – rekla je Alejandra Beatty, voditeljica tehničkog programa u kompaniji Verily u vlasništvu Googlea i upraviteljica AWU-a.

Ranije je policija Nebraske preuzela privatne Facebook poruke između majke i kćerke koje su koristile za podizanje optužnice protiv njih zbog navodnog ilegalnog pobačaja. U nalogu za pretres, tvrdi Facebook, nisu traženi zdravstveni podaci i nije spominjano ništa o pobačaju.

Stručnjaci kažu da će slučajevi s općenitijim nalozima poput ovog vjerojatno biti češći i da bi zaštita korisnika zahtijevala i tehnološka rješenja kao i ograničenje količine podataka koje kompanije uopće prikupljaju.

Izvor: The Guardian

About The Author