Financial Times i OpenAI sklopili ugovor o licenciranju sadržaja

Dogovor dolazi u trenutku kada AI kompanija traži podatke iz pouzdanih izvora za obuku najnovijih modela umjetne inteligencije

Financial Times i OpenAI sklopili ugovor o licenciranju sadržaja
Foto: Daily Star

Financial Times sklopio je ugovor s OpenAI-jem za obuku modela umjetne inteligencije na arhiviranom sadržaju izdavača, u najnovijem sporazumu između startupa koji podržava Microsoft i globalnog izdavača vijesti.

Prema uvjetima ugovora, FT će licencirati svoj materijal proizvođaču ChatGPT-a kako bi pomogao u razvoju generativne AI tehnologije koja može stvoriti tekst, slike i kod koji se ne mogu razlikovati od ljudskih kreacija.

Sporazum također omogućuje ChatGPT-u da odgovara na pitanja kratkim sažetcima iz članaka FT-a, s poveznicama na FT.com. To znači da 100 miliona korisnika chatbota širom svijeta može pristupiti FT izvještajima putem ChatGPT-a, istovremeno pružajući rutu natrag do izvornog materijala.

– Osim koristi za FT, postoje i šire implikacije za industriju. Tačno je, naravno, da AI platforme plaćaju izdavačima za korištenje njihovog materijala. OpenAI razumije važnost transparentnosti, atribucije i kompenzacije – što je sve bitno za nas. U isto vrijeme, očito je u interesu korisnika da ovi proizvodi sadrže pouzdane izvore – rekao je izvršni direktor FT-a John Ridding.

– Naše partnerstvo i kontinuirani dijalog s Financial Timesom usmjereni su na pronalaženje kreativnih i produktivnih načina za umjetnu inteligenciju da osnaži novinske organizacije i novinare te obogati iskustvo ChatGPT-a novinarstvom svjetske klase u stvarnom vremenu za milione ljudi širom svijeta – kazao je Brad Lightcap, glavni operativni direktor OpenAI-ja.

Ovo je peti takav ugovor koji je OpenAI sklopio, nakon sličnih sporazuma s američkim Associated Pressom, njemačkim Axel Springerom, francuskim Le Mondeom i španskom Prisa Media. Finansijski uvjeti nisu objavljeni.

Očekuje se da će Axel Springer zarađivati desetke miliona eura godišnje od dopuštanja OpenAI-ju da pristupi sadržaju Bilda, Politica i Business Insidera. Taj je ugovor uključivao jednokratno plaćanje za izdavačev sadržaj i veću naknadu plaćenu prema godišnjem ugovoru o licenciranju kako bi se OpenAI-ju omogućio pristup ažurnijim informacijama.

New York Times je u decembru postao prva velika američka medijska grupa koja je tužila OpenAI i Microsoft, tvrdeći da su tehnološke kompanije uživale u “besplatnoj vožnji” na milionima članaka za izgradnju modela koji leže u osnovi ChatGPT-a.

U tužbi se navodi da je kompanija vodila rasprave o licenciranju s Microsoftom i OpenAI-jem “mjesecima”, ali oni “nisu doveli do rješenja”.

Prošle su godine OpenAI, Google, Microsoft i Adobe održali sastanke s rukovoditeljima izdavača vijesti, uključujući News Corp, Axel Springer, The New York Times, The Guardian i FT kako bi razgovarali o problemima oko svojih AI proizvoda.

Izvršni direktor News Corpa Robert Thomson rekao je da je u pregovorima s AI kompanijama o ugovoru o licenciranju, dok je šef Thomson Reutersa Steve Hasker ove godine rekao da je sklopio niz sporazuma s AI grupama.

Google, koji je također napravio svoj chatbot Gemini koristeći sadržaj s weba, tek treba postići dogovor s izdavačima vijesti.

Izvor: Financial Times

About The Author