TikTok upozorava da bi američka zabrana upotrebe te mreže ‘zgazila slobodu govora’

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je u subotu zabranu TikToka ako vlasnik aplikacije ne prekine veze s Kinom

TikTok upozorava da bi američka zabrana upotrebe te mreže ‘zgazila slobodu govora’

TikTok kaže da bi potencijalna zabrana njegove aplikacije u Sjedinjenim Američkim Državama “pogazila slobodu govora” za 170 miliona Amerikanaca.

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je u subotu zabranu TikToka ako vlasnik aplikacije ne prekine veze s Kinom. Zakon je bio dio vanjskopolitičkog paketa SAD-a koji je uključivao pomoć Ukrajini i mogao bi uskoro postati zakon.

Proteklih mjeseci američki dužnosnici izrazili su zabrinutost zbog popularnosti TikToka među mladima. Tvrde da je vlasnik TikToka Bytedance podređen Pekingu – optužbe koje je mreža više puta negirala.

Očekuje se da će Senat glasova uskoro o zakonu, a prethodno je američki predsjednik Joe Biden rekao da će potpisati zakon. Ako prijedlog zakona postane zakon, Bytedance će imati devet mjeseci za prodaju svog udjela ili će se suočiti sa zabranom.

Glasnogovornik TikToka osudio je prijedlog zakona, rekavši da bi “zgazio prava na slobodu govora 170 milijuna Amerikanaca, uništio sedam miliona poduzeća i zatvorio platformu koja američkoj ekonomiji godišnje pridonosi 24 milijarde dolara.

TikTok je rekao da ByteDance “nije agent Kine ili bilo koje druge zemlje”. A ByteDance insistira da nije kineska kompanija, ukazujući na mnoge globalne investicijske kompanije koje posjeduju 60 posto udjela u firmi.

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je u martu da se ByteDanceu da šest mjeseci da proda TikTok vlasnicima koji nisu iz Kine ili da se aplikacija blokira u SAD-u – ali taj zakon još uvijek čeka odobrenje Senata.

Izvor: BBC

About The Author