Novi direktor RAK-a Draško Milinović

RAK je Milinoviću, dok je obavljao dužnost direktora RTRS-a, izrekao kaznu od 15.000 KM

Novi direktor RAK-a Draško Milinović
Foto: Vijesti.ba

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo je na današnjoj sjednici u Sarajevu novog direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i tu dužnost sada će obavljati Draško Milinović.

Ovo i druga imenovanja u nadležnosti Vijeća ministara BiH uslijedilo je nakon dogovora lidera Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratska zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika prošle sedmice.

Vijeće RAK-a na tu poziciju predložilo je Milinovića koji je predvodio javnih bh. servis Radioteleviziju Republike Srpske (RTRS), kada je toj medijskoj kući izrečeno 19 izvršnih mjera kazni istog tog RAK-a u iznosu od 246.000 KM, ali i lično direktoru kazna 15.000 KM zbog neprovođenja odluka i propisa RAK-a.

Vijeće ministara od Vijeća RAK-a ranije je dobilo kompletan materijal o provođenju konkursne procedure za izbor direktora s biografijama kandidata, pitanjima i odgovorima tokom konkursa te prijedlog da se Draško Milinović imenuje na pozivaju direktora RAK-a.

Milinović je u decembru prošle godine podnio ostavku na mjestu direktora RTRS-a, nakon čega je na poziciju vršioca dužnosti postavljen Milan Trbojević koji dotadašnji direktor Sektora programa RTRS-a.

Tada su se u medijima pojavile informacije da je razlog podnošenja ostavke prijava Draška Milinovića na javni konkurs za izbor generalnog direktora RAK-a.

Predstavnici opozicionih partija pozivali su sve nadležne institucije kao i međunarodne organizacije da svim raspoloživim sredstvima utiču na zaustavljanje procedure koja predstoji, kada je riječ o imenovanju Draška Milinovića za direktora RAK-a zbog njegove neslavnog rada kao direktora RTRS-a.

About The Author