Fadil Novalić pozitivan na koronavirus, pozvao novinare da se testiraju

Premijer FBiH dobrog je zdravstvenog stanja, nema jačih simptoma i komunicira sa saradnicima

Fadil Novalić pozitivan na koronavirus, pozvao novinare da se testiraju
Foto: Fena

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pozitivan je na koronavirus, potvrdio je nalaz testiranja, a njegov savjetnik Zoran Blagojević pozvao je novinare da se testiraju.

Novalić je prilično dobrog zdravstvenog stanja, nema jačih simptoma i komunicira telefonski sa saradnicima, kazala je Feni vršiteljica dužnosti direktorice Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću Samira Demirović.

Premijer je testiran isključivo na osnovu toga što je prve simptome, ispoljene jedino u vidu lagano povišene tjelesne temperature, osjetio nakon učešća u Maršu mira upriličenom povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici.

U grupi u kojoj se tada kretao bilo je 20-ak ljudi. Njih je Novalić iz preventivnih razloga pozvao da se također testiraju. Pozvao je da to učine i novinari odnosno snimatelji s kojima je tokom Marša mira kontaktirao, odnosno, davao izjave za javnost.

Federalni premijer je bio učesnik u Maršu mira u dijelu grupe koja je 10. jula stigla u Memorijalni centar Potočari kod Srebrenice.

Ovogodišnji Marš mira, na kojem je učestvovalo ukupno oko 400 osoba, zbog mjera suzbijanja pandemije je bio organiziran na način da se učesnici kreću odvojeno u zasebnim grupama do 50 osoba.

Ipak iz Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica i ukop identificiranih žrtava iz jula 1995. godine, učinio je sve da ovogodišnje obilježavanje godišnjice bude provedeno po svim važećim epidemiološkom mjerama uključujući Marš mira.

Komentirajući vijest da je premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić pozitivan na koronavirus, te da se ‘sumnja na to da se premijer zarazio upravo prilikom pohoda Marša mira’, iz Odbora naglašavaju da su učesnici bili u manjim grupama s vremenskim razmakom u kretanju, pod maskama te da je temperatura mjerena svima na početku svake rute.

Izvor: Fena/Mediji

About The Author