Ruski sud odbio žalbu novinara Gershkovicha na pritvor

Moskva nije objavila nikakve pojedinosti o slučaju protiv Gershkovicha

Ruski sud odbio žalbu novinara Gershkovicha na pritvor

Sud u Moskvi odbio je žalbu američkog novinara Evana Gershkovicha na produženje istražnog pritvora u slučaju špijunaže koji su on i američke vlasti odbacile.

Gershkovich (32), novinar Wall Street Journala, nalazi se u zloglasnom moskovskom zatvoru Lefortovo više od godinu dana nakon što je uhapšen dok je bio na reportažnom putu u Rusiji.

On je prvi zapadni novinar od sovjetske ere kojeg je Moskva uhapsila pod optužbama za špijunažu – optužbe koje on, njegov poslodavac i američka vlada odbacuju.

– Prvi žalbeni sud presudio je da nalog od 26. marta 2024. godine o produženju preventivne mjere treba ostaviti nepromijenjen – rekao je sudac Alexander Pushkin na raspravi, izvijestio je novinar AFP-a sa suda.

Ročište je bila tehnička žalba na raniju odluku da se Gershkovich zadrži u pritvoru najmanje do 30. juna do suđenja, ali nije se ticala merituma slučaja.

Novinar – koji je radio za AFP i The Moscow Times u ruskoj prijestolnici – stajao je na staklenoj klupi u sudnici, noseći tamne hlače, bijelu majicu i tamnu košulju. Nasmiješio se i podigao palac kad ga je novinar upitao kako je.

Moskva nije objavila nikakve pojedinosti o slučaju protiv Gershkovicha, rekavši samo da je on “uhvaćen na djelu” u uralskom gradu Jekaterinburgu prošlog marta. Rusija je rekla da se iza kulisa vode rasprave o mogućoj razmjeni zarobljenika koja uključuje Gershkovicha.

Predsjednik Vladimir Putin javno je implicirao da bi Moskva željela vidjeti oslobađanje čovjeka za kojeg Njemačka kaže da je radio za rusku državu kada je ubio komandanta čečenskih pobunjenika kao dio dogovora za oslobađanje Gershkovicha.

Washington je opetovano optuživao Moskvu za hapšenje američkih državljana u pokušaju da ih iskoristi kao pijune za oslobađanje Rusa koji su zatvoreni u inostranstvu zbog teških zločina.

Izvor: AFP

About The Author