Senat SAD-a usvojio zakon o zabrani TikToka

Zakon daje vlasniku aplikacije godinu dana rok da proda aplikaciju kompaniji u SAD-u

Senat SAD-a usvojio zakon o zabrani TikToka
TIKTOK - Logo

Senat Sjedinjenih Američkih Država izglasao je prijedlog zakon kojim će se ili zabraniti TikTok ili će vlasnik kompanije ByteDance biti prisiljen na prodaju te videoaplikacije kratkog formata u roku od godinu dana.

Glasanje je bilo uvjerljivo. Čak 79 senatora glasalo je ZA i 18 ih je bilo protiv. Prijedlog zakona usvojen je u subotu u Predstavničkom domu kada je 360 zastupnika glasalo ZA, a 58 ih je bilo protiv. Da bi zakon stupio na snagu potrebno je još da ga potpise predsjednik SAD-a Joe Biden, koji je ranije najavio da će to i učiniti.

Novi zakon daje ByteDance rok od godinu dana da proda TikTok kompaniji koja ima sjedište u SAD-u ili će se aplikacija suočiti s potpunom zabranom u američkim trgovinama aplikacija.

TikTokov voditelj javne politike za Ameriku Michael Beckerman dao je do znanja da će se kompanija boriti protiv zakona na sudu. Ako novi federalni zakon stupi na snagu, Appleov App Store i Googleov Play Store morat će prestati nuditi TikTok za preuzimanje ili će se suočiti s finansijskim kaznama.

– U fazi kada se zakon potpiše, obratit ćemo se sudu radi pravnog osporavanja – napisao je Beckerman u memorandumu, koji je prvi objavio portal za tehnološke vijesti Information. Beckerman je tvrdio da se prijedlogom zakona krši prvi amandman američkog Ustava koji štiti slobodu govora 170 miliona Amerikanaca.

Napadi države na TikTok uspješno su poraženi na sličnim temeljima u SAD-u. Godine 2023. savezni sudac u Montani blokirao je državnu zabranu TikToka, rekavši da se zabranom krše prava na slobodu govora korisnika. Sudac je napisao da zakon “prekoračuje državne ovlasti i zadire u ustavna prava korisnika”.

U SAD-u traje višegodišnja politička bitka oko platforme, koja je eksplodirala u popularnosti nakon što se pojavila 2017. godine. Donald Trump najavio je da će je zabraniti 2020. godine, iako njegovi napori nisu urodili plodom. Nedavno se pobunio protiv mogućnosti zabrane i rekao da bi Biden bio “odgovoran” za takvu mjeru.

Zakonodavci tvrde da bi TikTokova matična kompanija sa sjedištem u Kini mogla prikupljati osjetljive lične podatke korisnika i cenzurirati sadržaj koji je protivan kineskoj vladi, a  to su tvrdnje koje TikTok poriče. Višestruka sporna kongresna saslušanja pokrivala su TikTokovu praksu zaštite privatnosti podataka.

Ipak, takva je zabrinutost rezultirala da Tik Tok bude zabranjen na nizu univerziteta, političkih ureda i pojedinih država. TikTok je zabranjen u Indiji 2020. godine nakon vala opasnih “izazova” koji su doveli do smrti nekih korisnika, a aplikacija nije dostupna ni u Kini.

Izvor: The Guardian

About The Author