Pink lažno izvijestio da se u debati predsjedničkih kandidata u Hrvatskoj govorilo o njihovom porijeklu

Ni „sumnjivi“ autor ni činjenica da na sajtu stoji natpis da je Zicer satirični magazin nisu spriječili Pink TV da to predstavi kao istinu

Pink lažno izvijestio da se u debati predsjedničkih kandidata u Hrvatskoj govorilo o njihovom porijeklu
Foto: Aktuelno.net

U emisiji „Hit tweet“ na Televiziji Pink tekst sa satiričnog portala Zicer predstavljen je kao dio izvještaja sa sučeljavanja predsjedničkih kandidata u Hrvatskoj – Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića.

Prema Pinkovom „izvještaju“, dvoje predsjedničkih kandidata razmijenili su optužbe o tome da je bivša hrvatska predsjednica napola Srpkinja, dok je deda novoizabranog predsjednika Milanovića bio – četnički vojvoda!

U emisiji je voditeljica Verica Bradić ugostila ministra finansija Sinišu Malog, jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića i predsjednika Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Sava Štrpca kada se razgovaralo se o Crnoj Gori i ekonomiji Srbije.

Potom, nakon nekoliko autentičnih inserata iz nedavnog sučeljavanja Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića na HRT-u, u prilogu se čuje naratorica koja navodi da je najzanimljiviji dio debate ipak bio onaj u kojem su kandidati „razmijenili optužbe o srpskom porijeklu“.

– Milanović je rekao za Grabar Kitarović da joj je deda po majci bio Srbin, a baba po ocu Srpkinja, te kako ona kao pola Srpkinja ne može uspješno voditi hrvatsku državu. Na te optužbe mu je Grabar Kitarović odgovorila da je Milanovićev deda bio četnički vojvoda, koga on već decenijama lažno predstavlja kao partizana – pročitala je naratorica.

Nastavila je da se “zna da je njegov deda u partizane došao krajem ljeta ’44, kada je bilo jasno čija će vojska pobijediti“ – pročitala je to naratorica iako se ne čuje tonski zapis „spornih“ navoda.

O sučeljavanju dva predsjednička kandidata izvijestili su hrvatski i srbijanski mediji navodeći da je debata bila žustra, ali nigdje nije bilo navoda o međusobnim optužbama o porijeklu.

Jedino mjesto na kojem se ovakvi navodi mogu pročitati je satirični portal zicer.org, koji je objavio „vijest“ o ovom „događaju“, a tekst je potpisao „Kim Džong“!

Ipak, ni „sumnjivi“ autor ni činjenica da na sajtu stoji natpis da je Zicer satirični magazin nisu spriječili zaposlene u Pinku da ove navode predstave kao istinu.

Da je Pink ponovo plasirao izmišljotinu primijetili su korisnici Twittera koji su to prvi i objavili, a zabilježeni su brojni komentari na društvenim mrežama.

Izvor: Cenzolovka

About The Author