Terorizam i društvene mreže fokus konferencije u Swanseaju

Samo zato što sadržaj terorizma nije tako vidljiv kao što se možda činilo prije nekoliko godina, to ne znači da ga nema

Terorizam i društvene mreže fokus konferencije u Swanseaju

Društveni mediji postaju previše dobro kontrolirani za objave zbog čega teroristi traže druge načine komuniciranja, upozoravaju stručnjaci. Zbog toga će se predstavnici sigurnosnih službi, stručnjaci za internet i nevladine organizacije sastati u Swanseaju na četvrtoj konferenciji posvećenoj terorizmu i društvenim medijima.

Raspravljat će se o promjeni načina na koji ekstremni desni i islamistički ekstremisti koriste internet za organiziranje i promociju poruka. Oni su uključeni u bitku “povratak u budućnost” otkako su platforme poduzele neke mjere.

Dok tehnološki divovi vode bitku sa sumnjivim sadržajem, ekstremisti su pribjegli razmjeni trenutnih poruka, mobilnim aplikacijama i staromodnim web stranicama.

Stručnjakinja za cyber terorizam, profesorica Maura Conway sa Univerziteta Dublin City i Swansea, rekla je da su društveni mediji sada “lider gubitaka” za grupe poput Islamske države (IS).

– IS i slični još uvijek objavljuju na Facebooku i Twitteru itd., ali znaju da će brzo biti uklonjeni, pa koriste pristup razbacivanja kako bi privukli najveći broj ljudi u ograničenom vremenu kada će njihova poruka biti viđena – navela je.

– Ozbiljan sadržaj se nalazi na internetskim stranicama kojima upravljaju teroristi, a koje sadrže ogromnu količinu arhiviranog materijala skinutog s glavnih društvenih medija -upozorila je.

Profesorica Conway izradila je nedavno izvještaj u kojem se osvrnula na dvije evropske ultradesničarske internetske mreže koji otkriva da 30 domena kojima se najviše pristupa uključuje 11 različitih vrsta usluga, od web stranica i dijeljenja videa do praćenja i razmjene poruka.

– Samo zato što sadržaj terorizma nije tako vidljiv kao što se možda činilo prije nekoliko godina, to ne znači da ga nema i da ga možemo zaboraviti. Društveni mediji možda su mjesto gdje je mainstream chat, ali iako će tamo objaviti nekoliko upečatljivih senzacionalističkih postova, to je trik kako bi se skrenula pažnja s drugih platformi – dodala je.

Usporedila je to s načinom na koji stranice poput Facebooka mogu otkriti da ste zainteresirani za kupovinu kauča, napominjući da će terorističke grupe nadzirati stvari koje ih zanimaju, bilo da je to Manchester United, Coronation Street ili al-Qaeda, rudari podataka će znati, a u pogrešnim rukama te informacije mogu biti smrtonosne.

Adam Hadley, osnivač nevladine organizacije Tech Against Terrorism, slaže ses profesorisom. On će biti još jedan od govornika na konferenciji o terorizmu i društvenim medijima (TASM) na Univerzitetu Swansea.

Rekao je da se na Facebooku manje od 0,05 posto svih sadržaja društvenih mreža odnosi na terorizam. Ranije je rekao da “nema tolerancije prema terorističkoj propagandi”.

Međutim, najnovije istraživanje pokazalo je da su globalni teroristički i nasilni ekstremistički akteri vodili najmanje 198 lako dostupnih web stranica.

Dubinska analiza 33 istaknute web stranice – koje vode akteri kao što je Al-Qaeda, Atomwaffen Division i Talibani – potvrdila je 1,54 miliona mjesečnih posjetitelja, a većina posjeta dolazi iz Alžira, Pakistana, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

– Čak i 0,05 posto još uvijek predstavlja stotine hiljada posjeta i prometa, ali to nije ono što bi nas najviše trebalo brinuti. Velike su tehnološke kompanije toliko dobre u zatvaranju ovoga na izvoru da sada postoji relativno mala prijetnja – dodao je.

Hadley je ustvrdio da je potrebno uložiti više sredstava u praćenje web-stranica i blogova kojima upravljaju teroristi “niske tehnologije” jer postoje jasne razlike između načina na koje različiti ekstremisti koriste internet.

Očekuje se da će predstavnici iz Ministarstva unutrašnjih poslova, američkog State Departmenta i UN-a, kao i tehnološke industrije, uključujući Twitter, YouTube i Metu, vlasnik Facebooka, prisustvovati dvodnevnoj konferenciji TASM.

Izvor: BBC

About The Author