Hapšenje indijskog novinara izazvalo opći bijes

Novinari širom Indije posljednjih su godina sve više na meti zbog svog rada

Hapšenje indijskog novinara izazvalo opći bijes

Policija u glavnom gradu Indije New Delhiju uhapsila je novinara zbog navodnog vrijeđanja vjerskih osjećaja u onome što su mnogi nazvali kao posljednji primjer smanjenja medijskih sloboda pod vladom premijera Narendre Modija.

Mohammed Zubair, jedan od suosnivača web stranice za provjeru činjenica Alt News, uhapšen je zbog tweeta za koji je policija rekla da je namjerno vrijeđao “boga određene religije”.

Viši policijski službenik rekao je da je slučaj registriran nakon pritužbe korisnika Twittera, a Zubairu je određen jednodnevni pritvor.

Novinari širom Indije posljednjih su godina sve više na meti zbog svog rada. Neki su uhapšeni pod strogim krivičnim prijavama zbog objava na društvenim mrežama, gdje se rutinski suočavaju s prijetnjama i trolanjem. Twitter računi nekih novinara i novinskih web-stranica također su suspendirani na temelju vladinih naloga.

Incident je odmah izazvao val bijesa, a aktivisti, novinari i opozicioni političari oglasili su se na društvenim mrežama kako bi ga osudili kao uznemiravanje medija i pozvali na Zubairovo hitno puštanje.

– U demokratiji, u kojoj svaki pojedinac ima pravo na korištenje slobode govora i izražavanja, neopravdano je da se tako strogi zakoni koriste kao oružje protiv novinara – stoji u saopćenju DIGIPUB, mreže indijskih digitalnih novinskih organizacija.

– Hapšenje jednog glasa istine samo će dovesti do još hiljadu – napisao je na Twitteru čelnik opozicionog Kongresa Rahul Gandhi.

Pratik Sinha, drugi suosnivač Alt Newsa, rekao je da je Zubair uhapšen bez ikakve najave policije, što je po zakonu obvezno za članove zakona prema kojima je bio pritvoren.

Osnovan 2017. godine kao neprofitna organizacija, Alt News je najistaknutija indijska web-stranica s vijestima za provjeru činjenica i stekla je reputaciju svojim izvještavanjem o govoru mržnje i razotkrivanju dezinformacija, posebno od strane hinduističkih nacionalista.

Njegovi osnivači često se suočavaju s internetskim trolanjem i prijetnjama desničarskih grupa, od kojih su neke povezane s Modijevom Bharatiya Janata strankom.

Protiv Zubaira je u prošlosti pokrenuto nekoliko sličnih slučajeva. Ranije ovog mjeseca policija ga je optužila da je neke hinduističke redovnike nazvao “mržnjacima”, objavila je novinska stranica The Wire.

Hindu redovnici su davali zapaljive izjave o muslimanima i barem jedan od njih pozvao je na “genocid” manjinske zajednice. Redovnici su uhapšeni i kasnije pušteni uz kauciju.

Zubair je također bio među prvim novinarima koji su istaknuli kontroverzne komentare sada suspendiranog glasnogovornika BJP-a o poslaniku Muhamedu koji je stvorio diplomatski sukob u Modijevoj administraciji. Indijska vlada distancirala se od komentara glasnogovornika nakon što je izazvala masovnu reakciju mnogih muslimanskih nacija.

Indija je pala za osam mjesta na 150 mjesto među 180 zemalja u ovogodišnjem Indeksu slobode medija koji su objavili Reporteri bez granica.

– Indijski novinari koji su previše kritični prema vladi podvrgnuti su sveopćem uznemiravanju i kampanjama napada – navodi se u izvještaju RSF-a iz 2022. godine i dodaje da su novinari redovno bili izloženi policijskom nasilju i sve većim represalijama od strane dužnosnika.

Zubairovo hapšenje uslijedilo je dva dana nakon što je advokaticu i aktivisticu za ljudska prava Teestu Setalvad uhapsilo antiterorističko krilo državne policije Gujarat.

Setalvad je uhapšena u subotu zbog navodnog “krivotvorenja i izmišljanja dokaza” u slučaju o antimuslimanskim neredima 2002. godine u državi Gujarat. Modi, koji je tada bio glavni ministar Gujarata, negirao je optužbe protiv njega, a oslobođen je suučesništva nakon što su vladini istražitelji i sudovi zaključili da nema dokaza protiv Modija.

Setalvad je dugo vodila kampanju za postizanje pravde za žrtve nereda u kojima je ubijeno gotovo 1.000 ljudi, većinom muslimana. Njezino hapšenje osudile su globalne grupe za ljudska prava poput Human Rights Watcha i Amnesty Internationala.

Izvor: AP

About The Author