RTRS I BNTV: Dževad Galijašević opet otkrio aferu

Neprofesionalno izvještavanje RTRS-a dostiglo je tolike razmjere da ga je teško, kada bi neko i pokušao, nadmašiti. Na drugoj strani, prilozi koje gledateljima nudi BNTV su sadržajniji, okrenuti građanima i njihovim problemima

RTRS I BNTV: Dževad Galijašević opet otkrio aferu

RTRS: Teror propagande

  1. – 27. juni 2022.

DŽEVAD U BORBI PROTIV NACISTA: Mašta može svašta, jednako kao i širenje propagande kojoj su građani izloženi od javnog servisa Republike Srpske. A shodno tome nije ni bitno što su predočene informacije kontradiktorne i što je riječ o „zvaničnim ruskim izvorima“. Koji tvrde da se „naoružanje koje države Evropske unije, SAD-a i Velike Britanije šalju za Ukrajinu, preko NATO-a šverca u Albaniju i Kosovo za naoružavanje terorista“. To je verzija prva. U istom izvještaju, po drugoj verziji, “naoružanje se u Ukrajinu doprema preko Kosova, a dio ostaje da se naoružavaju teroristi“.

Sve to „potvrđuje“ samozvani stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević kao da je lično svjedočio svim tim rabotama. I kako je riječ o podobnom RTRS-ovom „analitičaru“, vrhunac je njegova izjava da je „SDA uvukla BiH u rat u Ukrajini i mi ćemo tamo biti poraženi skupa sa nacistima“.

Ako je i od RTRS-a, previše je. Na potezu poslije ovog svakako bi trebala biti Regulatorna agencija za komunikacije BiH, ali očekivanja od njih da rade posao za koji su plaćeni pokazala su se uzaludnim.

BRISELSKI ODJECI: Valjda je samo za bh. političare bilo iznenađenje što ova država prošle nedjelje u Bruxellesu nije dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji. No, kada se time bavi RTRS onda se oštrica odgovornosti za to prebacuje na zvaničnike Unije, a ne na domaće političke elite. Koji godinama ni prstom da mrdnu kako bi ispunili postavljene uvjete za otvaranje pregovora. Da li je odluka, ima li se u vidu da su status kandidata dobile Ukrajina i Moldavija, nepravedna prema Makedoniji i Albaniji, drugo je pitanje, ali to ni u kom slučaju ne amnestira od odgovornosti vlasti u BiH.

GRUBE MANIPULACIJE: Nema kategorije stanovništva niti njihovih problema sa kojima RTRS nije spreman najgrublje manipulirati. Svjedočili smo tome u izvještaju emitovanom u Dnevniku 2 o protestu veterana koji su se okupili u Banjaluci kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog svog materijalnog položaja. No zahtjevi veterana ostali su u sjeni optužbi da ih je organizovala opozicija, po čijem su se nalogu i okupili. Sve to temeljili su na činjenici da su se veteranima, koji su došli pred Narodnu skupštinu koja je tog dana zasjedala, obratili opozicioni poslanici. Istu mogućnost imali su i oni iz vlasti, no nisu to učinili.

NAPADI NA OPOZICIJU: Ni nedjelja iza nas nije prošla bez prenošenja napada vlasti na opoziciju. Na meti se našla potpredsjednica PDP-a i poslanica u Narodnoj skupštini RS Jelena Trivić zbog sastanka s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom. Ključna poruka koja se plasirala u izvještaju glasila je da je Trivić „izgubila kredibilitet jer se sastala s njemačkim diplomatom koga RS ne priznaje“. A visoki predstavnik je napredovao kada je u pitanju način na koji ga RTRS titulira, avanzovao je u njihovom propagandnom rječniku od njemačkog turiste do diplomate.

Ocjena: 1

BNTV: Vučićevi lamenti

  1. – 26. juni 2022.

PROŠIRENJE I BALKAN: Da je Bosna i Hercegovina i dalje bez kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, za građane ove države više nije vijest. To je potvrđeno u anketi urađenoj u više gradova, koja je pokazala da su građani svjesni da „članstvo u Uniji nije jednostran proces“. I da političari ne čine ništa kako bi ispunili uslove koji su pred BiH postavljeni. Identične optužbe na račun bh. vlasti uputila je i opozicija. Koliko je takva politika proširenja, ima li se u vidu davanje kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji, pravedna prema državama Zapadnog Balkana, tema je koja nije otvorena u dnevnicima.

TJEŠIO GRAĐANE: Za nekoga ko ne poznaje stanje u Bosni i Hercegovini pa se o njemu pokušao informisati iz Dnevnika BNTV-a, jedino što bi mogao zaključiti jeste da  je naša zemlja riješila sve svoje probleme. I da je stoga udarna vijest obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića naciji. Koji je u svom uobičajenom maniru malo lamentirao nad sudbinom Balkana koji „nije interesantan za Evropsku uniju“, potom nad izazovima energetske krize u Srbiji tokom naredne zime, ali i „utješio“ građane pričom o dobrom rodu pšenice koja će biti spremljena u robne rezerve te države.

DEMOBILISANI BORCI: Ima neke tragike u odnosu vlasti i veterana iz minulog rata u bh. entitetu Republika Srpska. Svjedočili smo tome i u izvještajima u protekloj nedjelji. U Dnevniku 22. juna posebna pažnja posvećena je protestu demobilisanih boraca u Banjaluci koji su tražili, uz ostalo, i prekid redovnog skupštinskog zasjedanja i održavanje posebne sjednice na kojoj bi se razmatrale izmjene zakona o materijanom položaju te populacije.

Četiri dana kasnije, u „istom stroju“, ti isti veterani s predstavnicima vlasti RS-a obilježili su, kako je navedeno, “istorijsku bitku života u odbrambeno-otadžbinskom ratu – proboj koridora prema Srbiji“. O položaju boračke populacije ni riječi. Ni od veterana ni od novinara Dnevnika.

Izdvojeno

Ignoriranje Povorke ponosa održane 25. juna u Sarajevu samo je dodatno podcrtalo ideološko pozicioniranje BNTV-a kao medija kojem je jedna od „misija“ promoviranje pravoslavlja, te da je shodno tome i okrenut gledateljstvu identičnih svjetonazora. To potvrđuje i dvodnevno podrobno izvještavanje o tuzlanskom boravku patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, koga je pratila novinarska ekipa ove medijske kuće.

Ocjena: 3

RTRS PO STAROM

Neprofesionalno izvještavanje RTRS-a dostiglo je tolike razmjere da ga je teško, kada bi neko i pokušao, nadmašiti. Na drugoj strani, iako BNTV ima i više nego dovoljno prostora da poboljša svoj način izvještavanja, ukupno gledano, prilozi koje gledateljima nude su sadržajniji, okrenuti pitanjima koja građane okupiraju i daju realnu sliku društva u kojem živimo.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema posvećena zagovaranju izmjena monetarne politike BiH, koju je prvi u aprilu ove godine otvorio lider SNSD-a Milorad Dodik, a sada mu se pridružio i prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović. Naime, obojica se zalažu da BiH istupi iz ugovora currency board koji štiti monetarnu stabilnost na način da Centralna banka BiH izdaje domaću valutu uz puno pokriće u slobodnim konvertibilnim deviznim sredstvima po fiksnom tečaju KM – EURO. Gledateljima su predočena mišljenja ekonomskih eksperata koji su pojasnili da bi to značilo mogućnost nekontrolisanog štampanja novca bez pokrića, te da su neutemeljene Izetbegovićeve tvrdnje da bi se moglo desiti da rezerve novca i zlata koje se čuvaju u bankama van BiH budu pokradene. I dobar zaključak novinara da je „sreća da se lider HDZ-a BiH Dragan Čović s tim ne slaže, pa neće biti konsenzusa da se ta ideja realizira“.

Minus sedmice

RTRS

Ukupan sadržaj Dnevnika 2 emitovan 21. juna, koji je po ko zna koji put potvrdio da RTRS nema granice niti postoji crvena linija kada je u pitanju neprofesionalno izvještavanje.

BNTV

Izvodi iz intervjua s Christianom Schmidtom. Ako je uredništvo Dnevnika smatralo da je ključna poruka visokog predstavnika koju je uputio javnosti, govoreći za BNTV, da je odbio poziv lidera SNSD-a Milorada Dodika da dođe kod njega u privatnu posjetu kako bi popili rakiju, onda svi oni koji cjelokupan razgovor nisu odgledali, nisu ništa izgubili (Dnevnik 2, 25. juni).

About The Author