Kosovski novinari organizirali protest protiv vladine suspenzije privatne televizijske stanice

Novinari su nazvali odluku vlade otvorenim ratom protiv medija pozivajući vlasnike Klan Kosova da nastave pravnu borbu na sudu

Kosovski novinari organizirali protest protiv vladine suspenzije privatne televizijske stanice
Izvor: pixabay.com

Kosovski novinari organizirali su protest nakon odluke Vlade da obustavi rad privatne televizijske kuće. Vlasti su poduzele ovaj potez prošle sedmice jer su rekle da je bilo nepravilnosti u vezi s registracijom poslovne dozvole Klan Kosova čime je prekršen Ustav zemlje.

Brojni novinari i članovi organizacija civilnog društva okupili su se u središtu Prištine ispred glavne zgrade vlade kako bi učestvovali na protestu zbog obustave rada televizijske kuće.

Istaknuli su da je u pitanju “politički motivirana” odluka koju je donijela vlada premijera Albina Kurtija, a ovo je prvo zatvaranje jedne medijske kuće od kraja rata na Kosovu 1998.-1999., naveli su, držeći transparent na kojem je pisalo “Demokratija umire u tami”.

Prošle sedmice kosovsko Ministarstvo industrije i trgovine suspendiralo je licencu Klan Kosova, nakon što je dokumentacija o registraciji poslovanja u susjednoj Sjevernoj Makedoniji pokazala da su njeni vlasnici imenovali kosovske općine kao da pripadaju Srbiji, “što je kršenje našeg Ustava”, stoji u saopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Novinari su nazvali odluku vlade “otvorenim ratom protiv medija bez presedana”, pozivajući vlasnike Klan Kosova da nastave pravnu borbu na sudu, dok je glavni urednik Klan Kosova Gazmend Syla nazvao suspenziju “nepravednom”.

– Smatramo da je ovo vrsta pritiska da nas se spriječi u onome što radimo – rekao je za Associated Press (AP), dodajući da će osporiti odluku vlade na sudu.

Prošlog mjeseca, Kosovska agencija za registraciju preduzeća otkrila je navodnu grešku i odlučila obustaviti rad televizijske kuće, potez koji je prošle sedmice podržalo Ministarstvo, ali iz te televizijske kuće je rečeno da su već riješili te probleme.

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, te Evropske unije na Kosovu, izrazili su zabrinutost zbog suspenzije poslovne licence Klan Kosova smatrajući to “neproporcionalnom odlukom koja će imati posljedice na pluralitet medija na Kosovu”.

Klan Kosova pokrenut je 2009. godine kako bi postao najveća privatna televizijska stanica u zemlji.

Izvor: AP

About The Author