OKONČATI NEKAŽNJIVOST ZLOČINA PROTIV NOVINARA

Povodom Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti za zločine protiv novinara koji se obilježava 2. novembra 2016. godine, obratili su se javnosti prvi potpredsjednik Frans Timmermans, visoka predstavnica i potpredsjednica Federica Mogherini, potpredsjednik Andrus Ansip i povjerenici Günther H. Oettinger, Johannes Hahn i Věra Jourová. Izjavu prenosimo u cjelosti: „Pozivamo sve države, medijske kuće, medijske djelatnike i sve […]

OKONČATI NEKAŽNJIVOST ZLOČINA PROTIV NOVINARA

Povodom Međunarodnog dana za okončanje nekažnjivosti za zločine protiv novinara koji se obilježava 2. novembra 2016. godine, obratili su se javnosti prvi potpredsjednik Frans Timmermans, visoka predstavnica i potpredsjednica Federica Mogherini, potpredsjednik Andrus Ansip i povjerenici Günther H. Oettinger, Johannes Hahn i Věra Jourová.

Izjavu prenosimo u cjelosti:

Pozivamo sve države, medijske kuće, medijske djelatnike i sve zainteresirane strane da se pridruže naporima na okončanju nekažnjivosti za zločine protiv novinara. Najveći prioritet dajemo upravo sigurnost novinara, blogera i drugih medijskih aktera. U bilateralnim kontaktima s trećim zemljama, kao i u multilateralnim i regionalnim forumima, dosljedno se suprotstavljamo bilo kojim zakonima, propisima ili političkim pritiscima koji ograničavaju slobodu izražavanja i poduzimamo konkretne korake na sprječavanju i odgovoru na napade na novinare i blogere. Europska unija također osigurava integriranje poštivanja slobode izražavanja u sve naše politike i programe razvoja.

Dalja zastrašivanja, pritisci i nasilje protiv novinara širom svijeta moraju se okončati.

Slobodni mediji i medijski pluralizam su ključni za slobodno, pluralističko i otvoreno društvo. Napadi na medije i novinare su napadi na demokratiju. Nedavno usvajanje Rezolucije o sigurnosti novinara u Vijeću za ljudska prava UN-a predstavlja izrazito pozitivan korak naprijed ka sigurnosti medijskih djelatnika.

Pozivamo sve države na provedbu rezolucije UN-a i drugih međunarodnih obaveza te poduzimanje aktivnih koraka kako bi se spriječilo i odgovorilo na nasilje protiv novinara i osiguralo da državni i nedržavni počinitelji i poticatelji na takve oblike nasilja budu izvedeni pred lice pravde.

U cilju jačanja angažmana na promociji medijskih sloboda i pluralizma i zaštite novinara u Europskoj uniji, Komisija organizira drugi godišnji skup o temeljnim pravima na temu „Medijski pluralizam i demokratija“ dana 17. i 18. novembra.Skup će dovesti za isti stol nacionalne i kreatore politika u EU, međunarodne organizacije, nevladine organizacije i medijske aktere, a kako bi razmotrili konkretne i izvodljive mjere za poboljšanje stanja temeljnih prava Europske unije, uključujući i zaštitu novinara.

About The Author