Twitter i Facebook predaju @POTUS račun Bidenu 20. januara

Twitter Inc i Facebook Inc prenijet će kontrolu nad računom @POTUS na administraciju Joea Bidena 20. januara, objavile su te kompanije za društvene medije. Račun @POTUS na obje platforme službeni je račun predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Odvojen je od Twitter naloga @realDonaldTrump i Facebook stranice @DonaldTrump koje američki predsjednik Donald Trump uglavnom koristi za pisanje […]

Twitter i Facebook predaju @POTUS račun Bidenu 20. januara

Twitter Inc i Facebook Inc prenijet će kontrolu nad računom @POTUS na administraciju Joea Bidena 20. januara, objavile su te kompanije za društvene medije.

Račun @POTUS na obje platforme službeni je račun predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Odvojen je od Twitter naloga @realDonaldTrump i Facebook stranice @DonaldTrump koje američki predsjednik Donald Trump uglavnom koristi za pisanje svojih postova.

– Twitter se aktivno priprema za podršku tranziciji institucionalnih Twitter računa Bijele kuće 20. januara 2021. godine. Kao što smo to učinili i za predsjedničku tranziciju 2017. godine, ovaj se postupak izvodi u uskom savjetovanju s Nacionalnim arhivima i evidencijama – potvrđeno je iz kompanije za Reuters.

Giganti društvenih mreža također će na dan inauguracije predati i druge institucionalne naloge – za Bijelu kuću, potpredsjednicu i prvu damu Sjedinjenih Američkih Država.

– Godine 2017. radili smo i s Obaminom administracijom i s dolaznom Trumpovom administracijom kako bismo osigurali da prijelaz njihovih Facebook i Instagram računa bude nesmetan 20. januara, a očekujemo da će tako biti ovdje – kazali su iz Facebooka kao odgovor na upit Reuters.

Politico je ranije izvijestio da primopredaja @POTUS Twitter računa ne zahtijeva razmjenu informacija između odlazećeg Trumpovog tima i dolaznog Bidenovog tima.

Twitter je također da će se u narednim mjesecima sastati s tranzicijskim dužnosnicima Bidena i novoizabrane potpredsjednice Kamale Harris kako bi razgovarali o pojedinostima kako će nova administracija koristiti Twitter.

Biden se priprema preuzeti dužnost 20. januara, ali Trump je odbio priznati poraz i nastoji poništiti rezultate izbora tužbama i prebrojavanjima u brojnim državama, pozivajući se na raširenu prevaru birača.

Izvor: Reuters

About The Author