Zabrana TikToka na uređajima australske vlade trebala bi obuhvatiti i WeChat

Društvene medijske kompanije trebale bi se suočiti s kaznama ako ne ispune minimalne zahtjeve transparentnosti

Zabrana TikToka na uređajima australske vlade trebala bi obuhvatiti i WeChat

Zabrana TikToka s vladinih uređaja u Australiji trebala bi se proširiti na uređaje svih koji rade s vladom i imaju pristup podacima australske vlade, a trebala bi obuhvatiti i WeChat, preporučio je parlamentarni odbor.

Odbor Senata koji ispituje strano uplitanje u društvene mreže naveo je u izvještaju da je posebno zabrinut zbog rizika za nacionalnu sigurnost koje predstavljaju kompanije poput TikToka i WeChata čije su matične kompanije ByteDance odnosno Tencent vođene iz autoritarnih zemalja poput Kine.

Tvrde da kineski nacionalni zakon o obavještajnoj službi znači da kineska vlada može zahtijevati od tih kompanija da tajno sarađuju s kineskim obavještajnim agencijama.

Odbor je prethodno saznao od TikToka da zaposlenici sa sjedištem u Kini mogu pristupiti australskim korisničkim podacima, ali kompanija navodi da postoje provjere kako bi se osiguralo da odobrenje za podatke ide preko kompanije sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovim parlamentarnim tijelom predsjedava liberalni senator i ministar kibernetičke sigurnosti James Paterson, a kako je preporučeno, ako američka vlada prisili ByteDance da se odrekne svog udjela u TikToku, australska vlada treba razmotriti odvajanja TikTok Australia od svoje matične kompanije.

Vlada bi također trebala proširiti zabranu TikToka na vladine uređaje na sve one koji imaju pristup podacima australske vlade, rekao je Odbor, a preporučeno je i da se razmotri proširenje zabrane na WeChat.

Bijela kuća izdala je novo pravilo u junu kojim se zabranjuje onima koji rade s vladom da imaju TikTok na uređajima zaposlenika, nakon zabrane na nivou uposlenika vlade krajem prošle godine, a brojne konzultantske kompanije u Australiji također su izdale preventivnu zabranu aplikacije na uređajima.

Odbor je također preporučio da se platforme društvenih medija trebaju pridržavati pravila transparentnosti, uključujući prisutnost u Australiji, označavanje medija povezanih s državom i otkrivanje cenzure sadržaja ili uklanjanja i vladinih uputa o sadržaju na njihovim platformama.

Društvene medijske kompanije trebale bi se suočiti s kaznama ako ne ispune minimalne zahtjeve transparentnosti, rekao je Odbor, a u krajnjem slučaju, trebale bi se suočiti sa zabranom ulaska u zemlju.

Direktorica javne politike za Australiju i Novi Zeland u TikToku Ella Woods-Joyce rekla je da iako se ne slažu s nekim karakteristikama i izjavama o TikToku, pozdravlja činjenicu da nije preporučena zabrana na nivou cijele Australije.

– Također nas ohrabruje činjenica da se preporuke uglavnom jednako primjenjuju na sve platforme. TikTok ostaje predan nastavku otvorenog i transparentnog dijaloga sa svim nivoima australske vlade – dodala je.

Izvor: The Guardian

About The Author