RSF pozvao Bijelu kuću da zaštititi novinare u Gazi

Broj mrtvih novinara u Gazi odaje sistemsko nepoštivanje međunarodnog humanitarnog prava

RSF pozvao Bijelu kuću da zaštititi novinare u Gazi

Na sastanku u Bijeloj kući Reporteri bez granica (RSF) pozvali su više dužnosnike Vijeća za nacionalnu sigurnost da učine više kako bi zaštitili novinare u jednom od najsmrtonosnijih sukoba u 21. stoljeću za novinare. RSF je prenio prijedloge za zaštitu novinara i poboljšanje pristupa za novinare koji se bore za praćenje sukoba.

RSF se 21. Novembra u Bijeloj kući sastao s visokim dužnosnicima Vijeća za nacionalnu sigurnost o novinarstvu u Gazi i zatražio nekoliko hitnih mjera zaštite.

RSF je primjetio da su stroga ograničenja nametnuta na uvoz robe učinila gotovo nemogućim dostavljanje resursa novinarima na terenu u Gazi. To uključuje osnovne potrepštine kao što su telefoni, punjači i fotoaparati.

U međuvremenu, novinari koji su u Gazi ne mogu otići, a jedini vanjski mediji kojima je dopušten ulazak pozvani su da se pridruže snagama Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i podvrgnu se strogim pravilima koja kontroliraju šta mogu vidjeti i o čemu mogu izvještavati.

– Više od jednog novinara dnevno bude ubijeno. Povrh toga, izraelske vlasti uspostavile su de facto medijski zamračenje Gaze. Pozivamo Bijelu kuću da učini sve što može kako bi zaštitila novinare u Gazi, kako bi međunarodni mediji imali pristup Gazi i kako bi se telekomunikacije trajno održavale. Svijet mora znati šta se događa, ali u nedostatku objektivnog izvještavanja, propaganda cvjeta – kazao je Clayton Weimers, izvršni direktor RSF-a za SAD.

Najmanje 48 novinara, uključujući 11 dok su obavljali svoje dužnosti, ubijeno je u Gazi u sukobu kojemu se pokolju ne nazire kraj. Više od jednog novinara dnevno bude ubijeno od napada Hamasa 7. oktobra. Sam broj mrtvih odaje sistemsko nepoštivanje međunarodnog humanitarnog prava.

RSF ocjenjuje da je novinarstvo je u procesu iskorijenjivanja u Pojasu Gaze. Situacija je teška za palestinske novinare zarobljene u enklavi, gdje ih je deset ubijeno u posljednja tri dana, čime je ukupan broj medijskih žrtava u Gazi od početka rata porastao na 48.

Protekli vikend bio je najsmrtonosniji za medije od početka rata. U tri dana od 18. do 20. novembra ubijeno je deset palestinskih novinara, od kojih su najmanje tri ubijena tokom obavljanja posla.

Zato je RSF pozvao Bijelu kuću i predsjednika Joea Bidena da učine više kako bi podržali novinare, uključujući vršenje pritiska na izraelsku vladu da ispuni svoje obaveze zaštite života civila, uključujući živote novinara.

Četiri izraelska novinara ubijena su u napadu Hamasa 7. Oktobra u blizini Pojasa Gaze. U Libanonu su ubijena i tri novinara, među kojima i Reutersov reporter Issam Abdallah koji je ubijen u raketnom napadu iz pravca izraelske granice.

RSF je istražio i zaključio da je Issam Abdallah vjerojatno bio meta. Novinari i njihove ekipe također su bili uznemiravani i prijećeno im je u Izraelu i na Zapadnoj obali od izbijanja sukoba.

Izvor: RSF

About The Author