P.E.N. Centar u BiH izrazio solidarnost sa novinarima i piscima u Palestini

Osudili su ubistva i hapšenja palestinskih novinara, pisaca i aktivista

P.E.N. Centar u BiH izrazio solidarnost sa novinarima i piscima u Palestini
Foto: Hayat

P.E.N. Centar u Bosni i Hercegovini organizirao je u Sarajevu razgovor i čitanje poezije pod nazivom “Solidarnost sa novinarima i piscima u Palestini“ u znak protesta izraelskih napada i ubijanja civila u blokiranom Pojasu Gaze.

Na ovom događaju u Multimedijalnom centru MAK Biblioteke Grada Sarajeva učestvovali su Zlatko Dizdarević, Ferida Duraković, Mile Stojić, Almir Bašović, Semezdin Mehmedinović, Mirza Sarajkić, Andrea Lešić, Šejla Šehabović, Adisa Bašić, Nerzuk Ćurak, Senadin Musabegović i Asmir Kujović.

Organizatori su kazali da najoštrije osuđuju brutalne izraelske napade na blokirani Pojas Gaze, a posebno ubistva i hapšenja palestinskih novinara, pisaca i aktivista.

U uvodnom dijelu su kazali da su brojni masovni protesti podrške palestinskom narodu širom svijeta potvrda užasnutosti ljudi stravičnim razmjerama stradanja i razaranja u Pojasu Gaze i užasnim ratnim zločinima nad civilima.

Dizdarević je istakao važnost ovakvih skupova i događaja koji za temu imaju protest i kulturne teme i da to sasvim izvjesno utiče na političke vrhove u svijetu koji su drugačije gledali na palestinsko pitanje ranije.

– To je jedna od najsramotnijih tema u međunarodnoj politici. Dakle, 75 godina to traje i svi se zaklinju u stvaranje palestinske države, a vidimo da niko ne vuče konkretne poteze – kazao je Dizdarević.

Dizdarević smatra da je potez Hamasa i napad na civile za svaku osudu.

– Međutim, mislim da je sada ipak nadvladalo osjećanje za pravdu u svijetu, osjećanje zgražanja nad onim što Izrael danas radi u Gazi i ne pomišlja stati. Na površinu isplivava činjenica koje smo se čuvali da je kažemo, a to jeste aparthejd koji se ne može upoređivati sa onim aparthejdom za vrijeme kolonijalizma jer nije cilj Britanaca i drugih kolonizatora bilo protjerivanje do posljednjeg stanovnika. Ovo sa Izraelom je očigledno to – kazao je Dizdarević.

Dodao je da večerašnji događaj nije iz domena politike, već humanosti i potrebe da se kaže da postoji crvena linija preko koje se više ne može.

– Budi se planeta. Ne samo na terenu Gaze, Izraela, Palestine, nego mislim da je sazrelo vrijeme u kojem se počinje shvatati da ta lijenost, neupitni interes iznad svega i pored svega imaju svoj kraj i da dolazi vrijeme u kojem će se sve to preispitivati -, zaključio je Dizdarević.

Mirza Sarajkić je istakao da svaki govor za Palestinu predstavlja i govor za Palestinu.

– U tome posebno izdvajamo ovaj književni govor kada palestinski književnici na jedan epski način govore o toj tragediji. Ne smijemo izgubiti iz vida da su književnost i poezija sačuvale izvorna sjećanja na ono što se dešavalo Palestini kada mi o tome nismo mogli čuti, a i danas to rijetko možemo naći u historijskim izvorima – kazao je Sarajkić.

Naglasivši važnost stvaralaštva palestinskih književnika, Sarajkić je kazao da se ponekad postavlja pitanje moći jezika, ali da govor o tome nas čini metasvjedocima tragedije koja se nikada nikom ne bi smjela dogoditi.

– Mi gajimo nedavnu ranu sličnih problema, do koje mjere se zlu može dopustiti da buja, do koje mjere ćemo otići onda kada ne budemo slušali poeziju ili književnosti i gdje nas to sve može odvesti – poručio je on.

Izvor: Anadolu Agency

About The Author