BHT1 i FTV: Evakuacija bh. državljana iz Gaze

Gaza i dalje dominira sadržajima dnevnika oba javna servisa, ali ovaj put i u kontekstu evakuacije državljana Bosne i Hercegovine

BHT1 i FTV: Evakuacija bh. državljana iz Gaze
Foto: Herc.info

BHT1: Femicid u BiH

  1. – 21. novembar 2023.

KO JE KRIV ZA CRNU LISTU? BHT1 izvještava o proširenju crne liste američke administracije, a iz RS-a se ovo naziva pritiscima na lidere i „pokušaj da se mijenjaju stavovi i interesi srpskog naroda u RS-u“. Iz Banje Luke izvještava Ljubiša Savanović, koji u prvi plan stavlja to kako je Petar Đokić 2017. sa hrvatskim kolegom potpisao ugovor o izgradnji gasovoda iz Hrvatske do rafinerije u Bosanskom Brodu, a koja je u vlasništvu ruske kompanije, te da je to ocijenjeno kao prijetnja implementaciji Dejtonskog sporazuma. Uz sve ono što smo čuli u prilogu, nema nikakvog kritičkog uklona, nema izjava, ali ni objašnjenja šta će ove sankcije značiti za građane RS-a.

FEMICID ZAHTIJEVA DJELOVANJE: Tema femicida i dalje zauzima veliku pažnju medija, pa tako i BHT1. Međutim, u svjetlu najnovijeg slučaja femicida u Sarajevu, ova tema zahtijeva puno opsežniji pristup, a ne samo izvještaj o tome kako je uhapšen ubica Anel Bećirović te kako je ubijenoj ženi klanjana dženaza u rodnom Goraždu. Način na koji se medijski djeluje u smislu korektiva i upozorenja prema institucijama i donositeljima odluka o bržem i sistematičnijem hvatanju u koštac sa ovim problemom treba biti puno energičniji, a javni servisi poput BHT1 trebaju u tome prednjačiti.

DRŽAVA KAO ZAŠTITNIK? BHT1 prati situaciju sa evakuacijom bh. državljana iz Pojasa Gaze. Donose se izjave onih koji čekaju da bezbjedno stignu u BiH, razgovor sa bh. ambasadorom u Kataru, koji koordinira aktivnosti sa Egiptom i katarskom vladom, kao i priča iz Kaira sa detaljima o administrativnim preprekama za izmještanje bh. državljana. Ova tema je svakako jako važna za nas jer daje i uvid u procese koji se odvijaju unutar institucija kad se dešavaju ratni sukobi u svijetu i na koji način se država BiH postavlja kao zaštitnik interesa svojih građana.

Ocjena: 6

 

FTV: Sankcije za Petra Đokića

  1. – 21. novembar 2023.

 

UŽAS GAZE: Gaza je i dalje udarna vijest u centralnim informativnim emisijama FTV-a: strašna razaranja, ubijanje civila, humanitarna kriza, sve se i dalje odvija pred očima svijeta, uz red izjava svjetskih zvaničnika koji mahom opravdavaju napade Izraela govoreći kako se radi o ratu protiv Hamasa. UN-ovi zvaničnici, s druge strane, napominju kako ogroman broj civilnih žrtava ne može biti kolateralna šteta sukoba Izraela i Hamasa. Izrael od uništenja Hamasa ne odustaje, ni po koju cijenu, a gledatelji FTV-a imaju sve potrebne i važne informacije koje dolaze s Bliskog istoka.

NOVA CRNA LISTA: Amerika je sankcionisala zvaničnike iz RS-a Petra Đokića, Savu Cvijetinovića i Duška Perovića. Prema informacijama, njima se na teret stavljaju korupcija i maligni ruski utjecaj te negativno djelovanje na reformske procese i pristupanje BiH međunarodnim organizacijama. FTV navodi kako su nova imena na crnoj listi bliska Miloradu Dodiku i poslovima mimo zakona. Ova priča je dubinski i detaljno predstavljena, sa svim potrebnim informacijama koje su vodile američku administraciju do odluke da zvaničnike RS-a stavi na svoju crnu listu, te se ujedno donose i prve reakcije iz RS-a, u kojima su i navodi o tome kako se bliži kraj SAD-a.

KO JE EVAKUIRAN IZ GAZE? Trideset šest bh. državljana evakuirano je iz Pojasa Gaze. Od Kaira do Bosne i Hercegovine, niz provjera – sigurnosnih. Osamnaest državljana BiH ostalo je s druge strane granice. Dnevnik 2 ima priču o Muniri Ebu Hadžadž iz Tešnja kojoj je zahtjev za evakuaciju odbijen. Javlja se uživo: iz ambasade u Egiptu su joj rekli da sad nemaju vremena za nju. Mjesec dana živi sa djecom u strahu od bombardovanja, skoro bez hrane i vode. Priča se nastavlja o tome kako nemaju svi državljani BiH potrebnu dokumentaciju te da moraju proći sigurnosne provjere.

Ocjena: 8

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Oba javna servisa tokom protekle sedmice prate sve detalje evakuacije bh. državljana i njihovih srodnika (koja je prolongirana zbog tehničkih korekcija). FTV donosi priču o tome kako izgledaju očekivanja ljudi koji čekaju da ih država spasi, te se navodi: „Od strahota rata u Gazi do Bosne i Hercegovine, zemlje procedura i hitnosti bh. vlasti“. Pravi se prilog o tome kakve sigurnosne provjere trebaju za žene i djecu koja čekaju odobrenje za ulazak u BiH. Rok boravka u Egiptu se bliži kraju, a prolongiranje sjednice Vijeća ministara ne ostavlja puno prostora za zaključak da se nejedinstvo unutar institucija u ovakvim situacijama prelama preko leđa bh. građana u stanju potrebe. Uvredljivo spor pristup, navodi FTV.

I BHT1 i FTV donose priče o sjećanju na žrtve Vukovara: u Koloni sjećanja desetine su hiljada ljudi, te se u prilozima podsjeća na razaranja ovog grada i donose ispovijesti porodica koje su ostale bez svojih najmilijih. FTV ima iskorak u prilogu o demografskoj slici BiH te se postavlja pitanje hoće li i kada će vlasti strateški i sistemski zaustaviti nestanak Bosne i Hercegovine. Gost Dnevnika FTV-a je ekonomista Faruk Hadžić, koji na jasan i jednostavan način obrazlaže sliku današnje BiH i kakva nas budućnost očekuje.

Plus sedmice

BHT1

Jesmo li tolerentni? Prigodno uz Dan tolerancije, BHT1 donosi priču o tome kako građani vide sebe i društvo u smislu toleriranja drugih. I skoro svi su složni: nismo tolerantni. Kakvu podršku pružamo onima koji pate, gdje su nestale ljudske vrijednosti? Dalje se nastavlja priča o tome kako je bh. društvo podijeljeno na više načina, a onaj najvidljiviji je nacionalna interesna politika. Odličan prilog koji govori o tome na kojem smo stepenu razvoja danas i koliko smo disfunkcionalni postali.

FTV

Nastavljajući pratiti temu o proširenju američke crne liste, FTV donosi priču o tome šta zapravo znači kad se neko nađe na njoj. Koliko to direktne i indirektne štete nanosi BiH. Posljedice su itekako vidljive, kaže se u prilogu, istovremeno donoseći izjave onih koji jesu na listi i koji u prvom redu ističu svoju ljubav prema Rusiji kao “jedini grijeh”. Iako se u javnosti često omalovažava važnost sankcija, istina je, kako analitičari govore, nešto drugačija. Zaustavljeni su finansijski dotoci u RS, a o stranim investicijama u ovom entitetu može se govoriti kao o statističkoj grešci. Na kraju priloga zaključuje se da će se na listi sigurno uskoro naći i nova imena. Tu je i reakcija iz ruske ambasade u BiH koja navodi da se radi o „sankcionom ludilu“.

Minus sedmice

BHT1

Prilog o godišnjici osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne našao je svoje mjesto u Dnevniku 2. Međutim, umjesto sudski utvrđenih činjenica, BHT1 odlučuje publici ponuditi samo jednu stranu priče, bez napominjanja kako je Herceg-Bosna nastala kao zločinački udruženi poduhvat čiji lideri su pred Haškim tribunalom osuđeni na 111 godina zatvora. “Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu, koja je 1993. godine promijenila naziv u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, osnovali su Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatsko vijeće odbrane 1991. Ukinuta je potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma u veljači 1994.”, navodi se u prilogu u kojem je jedini sugovornik lider HDZ-a Dragan Čović, koji napominje kako je dobro da mladi uče da se vežu za povijest. E, svašta!

FTV

Ponavljanje je majka znanja. I zato je u kontekstu posjete generalnog sekretara NATO-a našoj zemlji trebala za gledatelje biti priređena hronološka priča o tome koliko dugo BiH nastoji da se pridruži ovoj organizaciji, kakve su prepreke, ko su glavni kočničari tog procesa te kakve bismo koristi imali kad bismo se našli pod kišobranom Sjevernoatlantskog saveza. Sve kontekste ove priče mogli smo dobiti i kroz razgovor sa nekim vojnim analitičarem, ali nismo.

 

About The Author