RTRS I BNTV: Republika Srpska, entitet paralelnih stvarnosti

Plus nedjelje

RTRS
Da je RTRS javni servis RS-a, gledaoci imaju priliku uvjeriti se uglavnom tokom kakve elementarne nepogode. Poput poplava koje su zahvatile više dijelova ovog bh. entiteta, o čemu su izvještavali reporteri Dnevnika s terena.
BNTV
Prilog novinara Milana Kovača koji se bavio problemom nepotizma pri zapošljavanju u Investiciono- razvojnoj banci (IRB) RS tokom 12 godina njenog postojanja. Novinar je precizno naveo podatke koga je sve od članova porodice u IRB zaposlila njena direktorica, ali i ini rukovodioci koji u njoj rade. Kovač je podsjetio i na podatak da je na čelu IRB-a i dalje osoba protiv koje je podnesena optužnica pred Sudom BiH za privredni kriminal, ali i na činjenicu da iz ove javne finansijske institucije odbijaju odgovarati na pitanja novinara te medijske kuće.

Minus nedjelje

RTRS
Zvanična posjeta premijerke Srbije Ane Brnabić Banjoj Luci ostala je u sjeni prijema povodom Dana RS održanog tog dana u Beogradu. Fokus boravka premijerke Brnabić bio je na njenom prisustvu konferenciji “Pametni – zeleni grad”, upriličenoj povodom svečanog otvaranja nove gradske toplane. Nizala je Ljubica Kovačev hvalospjeve o novoj eko-toplani, nizali su pohvale i Brnabić, entitetska premijerka i gradonačelnik Banje Luke.

Shodno tome, ni riječi nije bilo o protestima i zvižducima kojima je Brnabić dočekana od strane nezadovoljnih gradskih odbornika i radnika stare toplane koji, kao i mnogo građana, imaju niz ozbiljnih primjedbi na račun iste: od načina uspostavljanja javnog privatnog preduzeća do činjenice da “eko-toplana” jeste sve samo ne “eko”.
BNTV
Izvještaj Dalibora Mrdića o odluci Žalbenog vijeća Haškog tribunala da odbrani prvostepeno osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića produži rok za podnošenje žalbe na presudu. Novinar donosi izjave Mladićevog advokata, ali ne navodi zašto je ratni komandant vojske bosanskih Srba osuđen.

RTRS I BNTV: Republika Srpska, entitet paralelnih stvarnosti

Sudeći po dnevnicima RTRS-a, u ovom bh. entitetu život je iz dana u dan sve bolji. Stvarno stanje, sumorno i teško, gledatelji će upoznati kroz dnevnike BN televizije

 

RTRS: Opet Mektić

12. – 18. mart 2018.

BEZ OBJAŠNJENJA: Šta je “šokantno” u intervjuu koji je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić dao agenciji Reuters, gledaocima Dnevnika nije objašnjeno. Naime, iz dijelova citiranih u izvještaju, državni ministar, , u odnosu na svoje ranije istupe, nije kazao ništa novo vezano za prijetnje po sigurnosnu situaciju prevashodno u bh. entitetu Republika Srpska.

No ključni dio ovog i izvještaja koji je na njega vezan (Dnevnik 2, 14. mart) jesu reakcije koje su prikupili novinari. Od ministra unutrašnjih poslova RS-a, entitetskog predsjednika, lidera SP-a i DNS-a, odnosno stranaka koji čine vlast u RS, a potom, kako se to ovdje naziva, “udruženja iz odbrambeno-otadžbinskog rata”.

NEZAOBILAZNI ANALITIČARI: Svi komentari imaju zajedničku tvrdnju: da “Mektić radi po instrukcijama spoljnih mentora”. I naravno, tu su nezaobilazni analitičari iz Srbije, za koje smo i u ranijim izvještajima navodili da rade sve samo ne analitički promišljaju političke prilike u BiH. Pažljivim praćenjem sadržaja prezentiranih gledaocima u nedjelji iza nas lako se iščitava da  je Dragan Mektić bio u fokusu uredništva Dnevnika. Tako mu je na teret stavljena i moguća nova migrantska ruta, koja bi tokom ljeta trebala ići preko BiH. Tvrdnju je iznio član vladajućeg SNSD-a Staša Košarac. Kolika je opasnost da “hiljade migranata preko BiH”, kako Košarac tvrdi, pokušaju doći do Evropske unije, pitanje je na koje odgovor novinari nisu pokušali potražiti ni od Mektića niti od predstavnika drugih, nadležnih državnih institucija.

PA ONDA JOŠ MALO MEKTIĆA: Rad državnog ministra sigurnosti bio je tema i u Dnevniku 15. novembra. Ponovo prenošenje komentara onih koji njegove navode iz intervjua Reutersu negiraju: od ministra policije RS-a Dragana Lukača, neizostavnog RTRS-ovog stručnjaka za sigurnost Predraga Ćeranića, te ratnog ministra policije RS-a Tomislava Kovača, protiv kojeg je, nije zgoreg napomenuti, Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za ratne zločine, a koji je, koristeći činjenicu da je državljanin Srbije, nedostupan vlastima BiH.

NEGIRANJE GENOCIDA: Da, jednako kao i srpski političari, i uredništvo Dnevnika javnog servisa RS-a svakom prilikom negira genocid koji su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba počinili tokom proteklog rata u Srebrenici, i odnosi se prema žrtvama i njihovim porodicama bez truna empatije i poštovanja, uvjerili smo se i u nedjelji iza nas. Tome smo svjedočili u izvještaju u kojem se, kroz usta načelnika te opštine, prenosi “čuđenje” zbog odluke bošnjačkih odbornika koji nisu prisustvovali svečanoj sjednici lokalne skupštine na kojoj je dodijeljeno priznanje predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

15. MART JE NOVI 9. JANUAR: U politici je sve moguće pa otuda i da se u Beogradu 15. marta održi svečani prijem povodom Dana RS, koji se obilježava 9. januara! Ovom događaju, uz javljanje reportera, posvećeno je u Dnevniku šest i po udarnih minuta. Mada sve što su gledaoci vidjeli i čuli možemo opisati kao klasičnu političku propagandu.

SPORNI RADARI: Zašto je Vlada RS odustala od već dogovorene nabavke radara za kontrolu saobraćaja kroz javno privatno partnerstvo, teško bi bilo shvatiti na bazi onog što je ponuđeno gledaocima Dnevnika. Jer novinari ni ne pomišljaju da pitaju ministra policije kako se samo u mjesec dana novac za njihovu nabavku naprasno pojavio u budžetu RS-a, zašto se toliko hvaljen ugovor sada propituje.

Ocjena: 2

 

BNTV: Sve što ste željeli znati o banjalučkoj toplani

12. – 18. mart 2018.

A SAD PRAVE INFORMACIJE: Izgradnja nove toplane u Banjoj Luci i brojni kako politički, tako i socijalni problemi oko radnika stare bili su i u nedjelji iza nas jedna od tema dnevnika BN televizije. Pa su gledaoci ove medijske kuće imali priliku vidjeti u vezi s njom i ono što je RTRS prešutio. A to je protest organizovan povodom dolaska predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić u Banju Luku. Koja je, uz ostalo, prisustvovala i konferenciji o energetskoj održivosti, s posebnim fokusom upravo na novu toplanu u najvećem gradu RS-a. Na protestu su se okupili radnici stare toplane, čiji radno-pravni status nije riješen, te opozicioni odbornici koji na način izgradnje i ugovor o privatno-javnom vlasništvu nove toplane imaju niz primjedbi.

PROPITIVANJE KREDITA: Kredit Svjetske banke koji će Vlada RS iskoristiti za podsticaj privrednicima u novom zapošljavanju, novinarki Tijani Milinković bio je povod da podsjeti na nastavak trenda odlaska radne snage iz RS-a i otvori pitanje mogu li takve mjere isti zaustaviti.

Izdvajamo i izvještaj o stanju u studentskom domu u Istočnom Sarajevu. Uslovi u kojima studenti borave su više nego katastrofalni, što izaziva njihovo nezadovoljstvo.

VLADAJUĆI BLOK: Što se političkih tema tiče, i dalje dominiraju one koje se odnose na kandidate vladajućeg bloka i opozicije za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH. Gost Dnevnika 17. marta bio je lider DNS-a Marko Pavić, koji je, unatoč upornosti voditelja, izbjegao konkretan odgovor vezan za to hoće li stranka koju vodi ostati istrajna da njihov član bude zajednički kandidat SNSD-a i SP-a za predsjednika RS-a.

Što se dešavanja u Federaciji BiH tiče, zanimljiv je izvještaj o protestu ljekara HNK-a održanom u Mostaru.

Izdvojeno

Plaćanje RTV takse zakonska je obaveza, ma što bilo ko od građana u BiH mislio o programu javnih emitera. Iz toga proizilazi da se ista naplaćuje i prinudnim putem kada građani odbijaju dobrovoljno to učiniti. Iz tog razloga ne nalazimo razumno objašnjenje zašto je vijest da je “Milanu Mandiću, demobilisanom borcu Vojske RS, ratnom vojnom invalidu i predsjedniku Udruženja porodica nestalih sarajevskih Srba, sud poslao obavještenje da će mu, uz asistenciju policije, petog aprila ove godine plijeniti imovinu zbog 60 maraka neplaćene RTV takse”. Tim prije jer sam Mandić kao ključni razlog neplaćanja navodi da svoj novac ne želi davati za rad FTV-a i BHT-a, za koje smatra da na neadekvatan način izvještavaju o ulozi pripadnika VRS-a u proteklom ratu.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Sadržaj onog što su gledaocima u protekloj nedjelji u centralnim dnevnicima ponudili RTRS i BNTV navodi na zaključak da u RS-u postoje paralelne realnosti. Jedna, koju forsira RTRS, u kojoj vlast svaki dan život građana čini sve boljim i ugodnijim. I ona druga, sačinjena od nastavka odlaska radno sposobnog stanovništva iz RS-a, radničkog nezadovoljstva i nepotizma.

About The Author