RTRS I BNTV: Je li Christian Schmidt progonio Milorada Dodika u Antaliji?

RTRTS daje veliki značaj izjavi entitetskog predsjednika da se visoki predstavnik šunjao po hodnicima i pratio ga u stopu, zbog čega se Dodik osjećao progonjenim

RTRS I BNTV: Je li Christian Schmidt progonio Milorada Dodika u Antaliji?
Foto: Faktor.ba

RTRS: Nove provokacije

  1. februar – 4. mart 2024.

PRVI MART: I ove je godine 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, bio prilika da se „utvrdi gradivo“ o tvrdnjama političara iz bh. entiteta Republika Srpska o „nelegitimnom referendumu“, koji je rezultirao početkom rata u BiH jer su Srbi preglasani i „nasilno otrgnuti od matica“. Kao pozornica za iskazivanje svih bh. podjela poslužio je i Diplomatski forum u Antaliji. Čestitku koju je građanima BiH uputio član Predsjedništva Denis Bećirović, njegova kolegica Željka Cvijanović ocijenila je provokacijom, što je RTRS u izvještaju emitovanom u Dnevniku 2 od 1. marta podvukao. Kao što je provokacijom srpskih žrtava nazvano i obilježavanje Dana nezavisnosti u Srebrenici. U fokus su stavljeni izjava anketiranih građana srpske nacionalnosti da je „Srebrenica u Republici Srpskoj“ te zahtjevi udruženja veterana da se takva okupljanja ubuduće zabrane.

LAŽNE OPTUŽBE: Srebrenica se našla u središtu pažnje RTRS-a i zbog tvrdnji kako ambasador SAD-a u BiH odbija da se „sastane sa predstavnicima Srba s područja Podrinja nad kojima je u proteklom ratu izvršen genocid“. Ovo je kazao član udruženja porodica žrtava Branimir Kojić te najavio da će objaviti spisak sa više stotina imena srebreničkih Bošnjaka „koji žive u SAD-u a navodno su pokopani u Potočarima“.

CENTRALNE LIČNOSTI: O tome ko se sve, osim ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova te premijera Mađarske Viktora Orbana, okupio na Diplomatskom forumu u Antaliji, koji je održan pod pokroviteljstvom predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, gledatelji nisu informisani. Za novinare RTRS-a centralne ličnosti bili su Milorad Dodik i Željka Cvijanović, „koji su na aerodrom u Antaliji sletjeli u gotovo isto vrijeme kada i turski predsjednik“. Šta se time htjelo reći, kakva poruka i kome poslati, ostaje nejasno. I da nije bilo sukoba stavova oko 1. marta ne bismo saznali da su na formu bili prisutni svi članovi Predsjedništva BiH.

Iz ovog izvještaja izdvajamo i Dodikovu izjavu vezanu za visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji se, kako je kazao, „šunjao po hodnicima, pratio ga u stopu da na sebe skrene pažnju“, pa se zbog toga Dodik „osjećao progonjenim“.

KLJUČNI FAKTOR: „Milorad Dodik ključni je politički faktor i bez njega se u BiH ništa ne može“, poručio je u izvještaju Ajdin Cikota nakon susreta lidera SNSD-a i predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića u Podgorici. Stoga, zaključuje Cikota, referirajući se na proteste kojima je Dodik dočekan, „ima onih koji to ne razumiju pa su ga, gle čuda, izviždali. O buri na političkoj sceni koju je Dodik svojim dolaskom u Crnu Goru izazvao, u dnevnicima RTRS-a nije bilo ni riječi.

SAMO UZ VLAST: Uvijek i bezrezervno uz vlast – slogan je na kojem počiva uređivačka politika Dnevnika 2. Potvrdili su to i u izvještaju o odluci Ustavnog suda RS koji je, rješavajući po apelaciji stranke Za pravdu i red te Udruženja građana Restart Srpska, neustavnom proglasio odluku Elektroprivrede RS o blog tarifama. Naime, ovom odlukom, veću cijenu električne energije plaćali su oni građani koji su je više trošili. ERS je promptno odgovorio najavljujući više cijene za sve potrošače, a RTRS pribjegao manipulaciji anketirajući penzionere, kojima je, uz mizerne penzije, struja ionako preskupa.

No nakon što se Milorad Dodik sastao sa direktorom ERS-a, druga priča. Odluka Ustavnog suda RS neće dovesti do poskupljenja struje, presudio je Dodik, a RTRS, očekivano, uzdržao se od komentara.

Ocjena: 1

 

BNTV: Premijer obećaje

  1. februar – 4. mart 2024.

KINEZI (NE) DOLAZE: Kako je izborna godina tako i vlast daje nova obećanja. U  fokusu je ponovo izgradnja magistralnog puta Brod na Drini – Šćepan Polje. Ovog puta, umjesto Svjetske banke, podsjeća opozicija, premijer RS-a Radovan Višković obećava da će osigurati novac putem banke u Kini, te da će kineska kompanija izgraditi tu saobraćajnicu. I tu obećanjima nije kraj. Premijer je najavio i velika investiciona ulaganja Saudijske Arabije, nazvavši ih naučnofantastičnim.

SLIKA REALNOSTI: I dok na jednoj strani pršte obećanja, novinari Dnevnika donose svakodnevnu sliku realnosti u kojoj živimo. Od generalnog štrajka radnika u pravosuđu do protesta roditelja djece s posebnim potrebama. I taj protest dao je uvid u svu bešćutnost vlasti RS-a, koja je dobnu granicu djece kojima je potrebna roditeljska skrb utvrdila do 30. godine. Pa su se roditelji s pravom upitali da li je na toliko godina i ograničen život njihove djece.

I kada postoje sredstva kojima bi se moglo pomoći građanima, ponovo je vlast ta koja koči te procese. Najave izrade socijalne karte ostale su više od godinu dana samo najave, pa mnogi građani koji su u stanju socijalne potrebe ne mogu pomoć dobiti. Novinari su stoga postavili pitanje da li se vlast RS-a boji da bi registar socijalne karte pokazao i stvarni nivo siromaštva građana.

EKOLOŠKO NASILJE: BNTV bavio se i u nedjelji iza nas ekološkim nasiljem pod pokroviteljstvom vlasti RS-a. U fokusu su ponovo bili rudnik uglja u Bistrici čiji vlasnik nelegalno ulazi u privatne posjede te eksploatacija keramičke gline za koju je bez zakonskih procedura dozvolu dao ministar rudarstva i energetike RS-a Petar Đokić.

Izdvojeno

BNTV bio je i u februaru najgledanija TV kuća u Republici Srpskoj, a Dnevnik 2 imao je veći share od RTRS-a i ATV-a zajedno. Podaci su ovo agencije za mjerenje gledanosti Audience Measurement BiH. Novinari stoga pitaju da li je to jedan od razloga zašto se mijenja pravilnik o mjerenju gledanosti i pokušava ovoj agenciji zabraniti rad. U izvještaju emitovanom u Dnevniku 2 od 1. marta ukazano je da je mjerenje gledanosti relevantan pokazatelj za oglašivače, te da je izmjene pravilnika inicirala Milica Ristić, kadar SNSD-a, koja je na čelu Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Ocjena: 5

 

Komparativna analiza

Ponedjeljak, 6. mart, obilježio je dolazak u Sarajevo šefova/šefica diplomatije Italije, Austrije i Njemačke kako bi sagledali napredak BiH za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. RTRS je to nazvao „diplomatskom ofanzivom na BiH“ te se obrušio posebno na njemačku ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock optuživši je da „plaši javnost pričama o ruskom utjecaju i secesijom“. Ključne poruke o obavezama koje stoje pred BiH na putu ka EU ostale su stoga u sjeni odgovora Milorada Dodika koji je kazao da Baerbock „ponovo podržava svoje frustracije prema RS-u“. Zamjerki RTRS-a nisu bili pošteđeni ni ministri Austrije i Italije zbog, kako je navedeno, „oštre retorike prema RS-u“.

Na drugoj strani, BNTV još je jednom javnom servisu RS-a očitao lekciju o profesionalnom izvještavanju donijevši gledateljima jasne i ključne informacije o posjeti šefova diplomatije BiH bez komentara.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema koja se bavila stavovima građana o društvu u kojem živimo. Anketirani građani vide BiH kao državu mita i korupcije. Kao paralela tome dati su primjeri naših građana koji žive u inostranstvu i koji ističu da su takve stvari strogo kažnjive u njihovim državama.

Minus sedmice

RTRS

Osim srpskog tumačenja „kako je počeo rat na našem otoku“, u Dnevniku 2 emitovanom drugog marta ponovo smo svjedočili o još jednom povijesnom falsifikatu, odnosno odlasku Srba iz Sarajeva nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. „Sarajevski mediji, političari i kvazianalitičari godinama tvrde da su Srbi dobrovoljno napustili Sarajevo“, ističe se u izvještaju. Pa onda pojašnjava da su Srbi „bili primorani na egzodus u strahu od osvete i zbog težnje da žive među svojim narodom“. Povod je bio pomen za ubijene pripadnike Vojske RS koje su članovi njihovih porodica ekshumirali i sa sobom ponijeli. Uz tvrdnju da bi „njihove grobove vandali devastirali“. Svaki komentar na ovo držimo suvišnim.

BNTV

Samitu za Ukrajinu održanom u Tirani prisustvovala je i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. No gledatelji Dnevnika 2 emitovanog 29. februara o tome nisu informisani. Ključni dio izvještaja bio je na stavovima koje je iznio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. No to je kontinuitet uređivačke politike ove medijske kuće, koja na međunarodnim skupovima ili u cijelosti ignoriše ili tek usputno spominje sudionike iz BiH i fokus drži na stavovima koje iznosi predsjednik Srbije.

About The Author