Preminuo Terry Anderson, američki novinar koji je godinama bio talac u Libanu

Iz zatočeništva je pušten 1991. godine kada je građanski rat završio – nakon 2.454 dana

Preminuo Terry Anderson, američki novinar koji je godinama bio talac u Libanu

Terry Anderson, američki novinar koji je držan kao talac gotovo sedam godina tokom građanskog rata u Libanu, preminuo je u dobi od 76 godina.

Anderson je bio glavni dopisnik za Bliski istok za Associated Press (AP) kada je zarobljen 1985. godine tokom onoga što je postalo poznato kao libanska talačka kriza.

Preminuo je u svom domu u Greenwood Lakeu, New York, nakon komplikacija poslije operacije srca, rekla je njegova kći. Sulome Anderson je kazala da je pronašao mir posljednjih godina. Nikada nije volio da ga nazivaju herojem, ali svi su ga tako ustrajali nazivati, rekla je.

– Iako je život moga oca bio obilježen ekstremnom patnjom u zatočeništvu, posljednjih je godina pronašao miran, ugodan mir. Znam da bi izabrao da ga pamte ne po najgorem iskustvu, već po svom humanitarnom radu s Vijetnamskim dječjim fondom, Odborom za zaštitu novinara, beskućnicima veteranima i mnogim drugim  – dodala je.

Anderson, koji je učestvovao u borbi tokom službe u američkim marincima za vrijeme Vijetnamskog rata, otet je u Bejrutu 16. marta 1985. godine. Upravo je završio s partijom tenisa tokom slobodnog dana kada su ga naoružani napadači odvukli u automobil i odjurili.

Njegova sestra Peggy Say, koja je umrla 2015. godine, žestoko se zalagala za oslobađanje brata i njegovih suzarobljenih.

Većina od više od 100 zatvorenika između 1982. i 1992. godine bili su iz Sjedinjenih Američkih Država i zapadne Evrope, uključujući izaslanika Engleske crkve Terryja Waitea. Anderson je prenosio vijesti o vanjskom svijetu Waiteu, koji je godinama proveo u samici, razvijajući sistem tapkanja po zidovima između njihovih ćelija.

Obojica su izdržala vezivanje lancima, batine i prijetnje. Anderson – koji je većinu vremena proveo s povezom na očima i bio prisiljen spavati na tankom, prljavom madracu na podu – kasnije se prisjetio da je “skoro poludio” i pripisao zasluge svojoj katoličkoj vjeri što ga je spasila.

Na kraju je pušten 1991. godine kada je građanski rat završio – nakon 2.454 dana provedenih u zatočeništvu, što ga je učinilo zapadnim taocem koji je najduže držan.

Nakon puštanja na slobodu, Anderson je predavao novinarstvo na raznim američkim koledžima, uključujući Columbia Univerzitet u New Yorku prije nego što se penzionisao 2015. godine. Napisao najprodavaniju autobiografiju, Den of Lions, u kojoj je detaljno opisao svoje vrijeme u zatočeništvu.

Izvor: BBC

About The Author