Međunarodna organizacija traži povlačenje Lex AP-a

Article 19 tvrdi da taj hrvatski zakon predstavlja prijetnju slobodi izražavanja

Međunarodna organizacija traži povlačenje Lex AP-a

Article 19, međunarodna organizacija koja promociju slobodu izražavanja, pozvala je hrvatske vlasti da u cijelosti povuku član 307. a Krivičnog zakona, poznatiji kao “Lex AP” jer su analizom ustanovili kako Zakon ne bi prošao Evropski sud za ljudska prava.

Article 19, koji je dio konzorcija Media Freedom Rapid Response (MFRR), analizom izmijenjenog teksta Krivičnog zakona, poznatijega kao “Lex AP”, ustanovio je kako Zakon ne bi prošao test Evropskog suda za ljudska prava kojim se ispituje nužnost ograničenja slobode govora.

– Stoga Article 19 poziva hrvatske vlasti da u cijelosti povuku sporni član Krivičnog zakona jer predstavlja značajnu prijetnju slobodi izražavanja te se mora hitno ponovo razmotriti – naveli su.

Article 19 koja se bavi analizom zakona i politika ocijenila je kako uvođenje tog člana predstavlja nerazmjerno miješanje u slobodu govora te ograničava mogućnost novinara i drugih aktera da objavljuju informacije od javnog značaja. Smatraju da su ovakve izmjene suprotne međunarodnim standardima slobode izražavanja.

Suprotno argumentaciji vladajućih da je riječ o zakonskom rješenju kakvo postoji u većini zemalja članica EU Article 19 tvrdi da bi se Hrvatska pri ograničavanju otkrivanja informacija o krivičnim istragama trebala voditi standardima razvijenim u praksi Evropskog suda za ljudska prava.

Također napominje da Krivični zakon već štiti tajnost i integritet pravosudnog postupka.

Iako postoji odredba kojom se isključuje kažnjavanje novinara i otkrivanje informacija s ciljem zaštite žrtava krivičnih djela, postoji opasnost da se pojam novinarstva tumači usko i isključuje rad freelancera, blogera, aktivista za ljudska prava i drugih koji obavljaju novinarsku funkciju, kažu u Article 19.

Izvor: N1

About The Author