Moskovski sud zatvorio novinara Krigera pod optužbom za ‘ekstremizam’

Ako bude proglašen krivim za učešće u “ekstremističkoj” organizaciji, Kriger se suočava s kaznom do šest godina zatvora

Moskovski sud zatvorio novinara Krigera pod optužbom za ‘ekstremizam’

Moskovski sud zatvorio je novinara Artjoma Krigera do sredine augusta zbog optužbi povezanih sa slučajem “ekstremizma” protiv preminulog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, rekao je njegov poslodavac.

Kriger, koji radi za nezavisnu novinsku kuću SOTAvision, optužen je za “učešće u ekstremističkoj zajednici” nakon što je policija u utorak ujutro pretražila njegov stan u Moskvi i zaplijenila elektroničke uređaje.

Moskovski okružni sud Basmanny donio je odluku da ga se smjesti u pritvor do 18. augusta.

SOTAvision je odbacila optužbe na račun novinara rekavši da “Kriger nikada nije bio aktivist, nije bio član niti jedne stranke ili pokreta”.

Ruske vlasti označile su Navaljnijevu aktivističku mrežu, uključujući raspuštenu Fondaciju za borbu protiv korupcije (FBK), kao “ekstremističku” 2021. godine, dovodeći zaposlenike, volontere i pristaše u opasnost od krivičnog progona.

Ako bude proglašen krivim za učešće u “ekstremističkoj” organizaciji, Kriger se suočava s kaznom do šest godina zatvora.

Još jedna novinarka SOTAvisiona, Antonina Favorskaya, uhapšena je u martu pod istim optužbama nakon što je optužena za “prikupljanje materijala, pripremu i montažu videa za FBK”. Prošlog mjeseca moskovski okružni sud Basmanny produžio je njen pritvor do 3. augusta.

Fotoreporterka je pratila Navaljnijeva sudska saslušanja i snimila posljednji video kritičara Kremlja prije njegove smrti u arktičkoj koloniji 16. februara. Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš odbacila je tvrdnje da je Favorskaja objavila “bilo šta” za FBK.

Izvor: Moscow Times

About The Author