Francuska novinarka pritvorena na 32 sata jer je odbila otkriti povjerljivi izvor

Sedmicama je istraživala francusku prodaju oružja Izraelu

Francuska novinarka pritvorena na 32 sata jer je odbila otkriti povjerljivi izvor
Foto: Safejournalists.net

Policija je uhapsila i pritvorila novinarku francuskog nezavisnog informativnog portala Blast jer je odbila otkriti svoje izvore, a puštena je nakon 32 sata pritvora.

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) te Syndicat National des Journalistes – SNJ i Syndicat National des Journalistes – CGT oštro su osudili to očito kršenje prava na povjerljivost novinarskih izvora.

Naime, učesnici protesta okupili su se ispred sjedišta kompanije Exxelia, koja je u centru sudske istrage pariškog suda za saučesništvo u ratnim zločinima.

Novinarka Blasta, koja je sedmicama istraživala francusku prodaju oružja Izraelu, uhapšena je nakon izvještavanja o protestima. Novinarki policijski službenik rekao je i da njezina novinarska iskaznica nije validna za prisustvo na protestu

– Zbog toga što je naša novinarka odbila dati kod za otključavanje svog telefona – drugim riječima, predati policiji izvore svog rada i dati pristup dokumentima, dosjeima i izvorima – produžen joj je policijski pritvor – saopćio je Blast na svom news portalu.

– Do kasnog jutra 19. juna novinarka Blasta još uvijek je bila u policiji, što znači da je u pritvoru provela više od 24 sata zbog obavljanja svog posla – upozorio je SNJ.

SNJ-CGT također je pozvao na njezino hitno oslobađanje. Državno tužilaštvo u Parizu potvrdilo je medijima da je produžen policijski pritvor, što znači da je otvorena istraga. Blast je najavio puštanje novinarke na slobodu 19. juna, uz obustavu postupka, nakon dva dana i jedne noći u pritvoru.

Generalni sekretar EFJ-a Ricardo Gutiérrez rekao je da francuski zakon i evropski pravni standardi o zaštiti izvora jasno utvrđuju pravo novinara da ne otkriva povjerljive informacije, a njezino puštanje na slobodu neće izbrisati ovaj novi napad na slobodu informacija.

– Novinari imaju etičku i zakonsku obavezu zaštititi izvore i njihovu povjerljivost, a francuske vlasti to moraju poštivati. Pozdravljamo njezino oslobađanje, ali smo duboko uznemireni jer je hapšenja novinarke očito kršenje slobode medija – kazao je generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger.

Izvor: IFJ

About The Author