BH novinari zatražili stručnu javnu raspravu o kriminalizaciji klevete

Tvrde da resorni ministar na javnoj raspravi nije odgovorio ni na jedno stručno pitanje i primjedbu o kriminalizaciji klevete

BH novinari zatražili stručnu javnu raspravu o kriminalizaciji klevete
Foto: Media.ba

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest Vladi Republike Srpske, Ministarstvu pravde i ministru Milošu Bukejloviću, zbog pokušaja manipulacije i izigravanja prava javnosti da budu na pošten, efikasan i sveobuhvatan način uključeni u javnu debatu o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS kojim se namjerava kriminalizirati kleveta.

Nakon javne rasprave u Banjoj Luci, prvoj od četiri koje namjerava organizirati Vlada RS, bjelodano je jasno kako Vlada, a ni nadležno Ministarstvo pravde nemaju namjeru ozbiljno saslušati i uvažiti mišljenje zainteresiranih novinara, medijskih radnika, aktivista civilnog društva i drugih građana RS o predloženim zakonskim izmjenama i kriminalizaciji klevete.

– Pokazala je to potpuna nepripremljenost ministra i članova njegovog kabineta za diskusiju tokom debate, kao i odbijanje da sa javnošću podijele informacije o sastavu i stručnosti radne grupe i pravnim kompetencijama njenih članova, koji stoje iza izmjena zakona i koji trebaju analizirati, te eventualno uvažiti, 50 komentara i amandmana – saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Naglasili su da javnost u RS i cijeloj Bosni i Hercegovini treba znati da ministar Bukejlović i članovi njegovog kabineta nisu odgovorili ni na jedno stručno, argumentirano i temeljito pripremljeno pitanje i primjedbu o kriminalizaciji klevete.

S tim u vezi, Upravni odbor BH novinara zahtijeva od Vlade RS, Ministarstva pravde i ministra Miloša Bukejlovića da odmah upoznaju javnost sa imenima i stručnošću osoba koje stoje iza Nacrta izmjena Krivičnog zakona RS i da osiguraju njihovo učešće na javnim debatama u Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Trebinju i drugim gradovima RS.

– Istovremeno, zahtijevamo organiziranje inkluzivnh javnih rasprava o kriminalizaciji klevete u više gradova RS od četiri planirana, tokom kojih će svim građanima biti omogućeno učešće u javnoj raspravi – naglašavaju iz Udruženja.

Novinari su demonstrativno napustili javnu raspravu o kriminalizaciji klevete u Banjoj Luci poručivši time da je povlačenje iz procedure Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske jedini ispravan potez.

Napuštajući Narodnu skupštinu Republike Srpske u kojoj se održava javna rasprava novinaru su na protokolu ostavili svoje zahtjeve za povlačenje spornog zakona.

Narodna Skupština Republike Srpske usvojila je 23. marta Nacrt izmjena Krivičnog zakona kojim se kleveta tretira kao krivično djelo, za koje prijete novčane kazne od 2.500 do 60.000 eura. Usvajanje zakona su osudile brojne domaće i međunarodne organizacije, te ambasade u Bosni i Hercegovini.

Osim u Banjoj Luci, javne rasprave o Nacrtu izmjena Krivičnog zakona RS predviđene su 12. maja u Istočnom Sarajevu, 16. maja u Bijeljini te 17. maja u Trebinju. Javna rasprava bi trebala da traje 60 dana. Nacrti su doneseni nakon što je njihovo usvajanje najavio predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Izvor: Radio Sarajevo

About The Author