Program za odbranu od SLAPP tužbi

Namjera je osigurati devet miliona dolara za odbranu novinara od SLAPP tužbi koje iscrpljuju medije

Program za odbranu od SLAPP tužbi
Foto: Safejournalists.net

Sjedinjene Američke Države pokrenule su program za odbranu novinara širom svijeta od pravnih prijetnji usmjerenih na ušutkavanje kritičkih glasova, što je rastuća taktika u svijetu.

Upraviteljica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power najavila je pokretanje programa Reporters Shield na događaju povodom Svjetskog dana slobode medija u Ujedinjenim narodima.

– Mnogi nezavisni mediji ne mogu si priuštiti da budu tuženi, pa su izbačeni iz posla ili se pokušavaju samocenzurirati kako bi izbjegli privlačenje interesa onih koji bi mogli biti meta. Korumpirane vođe sve to znaju, zbog čega sve više to rade u svoju koristi – kazala je.

USAID je rekao da planira sarađivati s Kongresom kako bi osigurao do devet miliona dolara za program Reporters Shield kojim će zajednički upravljati Projekt izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji i Centar za međunarodnu pravdu Cyrus R. Vance.

– Da bi izdržali zakon, novinari i medijske kuće trebaju snažnu zaštitu, trebaju obuku kako u potpunosti izbjeći tužbe, trebaju resurse za angažiranje advokata i pokrivanje pravnih troškova – dodala je Power.

USAID je rekao da će Reporters Shield biti program za članstvo i da će organizacije plaćati godišnju naknadu na temelju faktora kao što su lokacija prodajnog mjesta i koliko priča proizvedu godišnje.

SLAPP (strateške tužbe protiv učešća javnosti) koriste korumpirane osobe i kriminalci kako bi prijetili, zastrašivali i finansijski opterećivali novinare. Borba protiv njih podrazumijeva plaćanje skupih advokata, godine stresa i trošenje ogromne količine vremena na odbranu, odvraćajući novinare od njihovog posla.

Kao rezultat toga, medijske kuće često su prisiljene izbjegavati izvještavanje o predmetima sporova i mogu preventivno ukloniti priče kada prime pravne prijetnje.

Da bi se pridružile, medijske organizacije moraju ispuniti određene kriterije i platiti godišnju naknadu kako bi se osigurala održivost programa. Reporters Shield prihvaća prijave širom svijeta i pregledavat će ih u fazama.

Faza I uključuje većinu zemalja Južne Amerike, Sjeverne Amerike, Evrope i centralne Azije. Članstvo za druge regije postat će dostupno kasnije ove godine i 2024. godine.

Izvor: Reuters/OCCRP

About The Author