OSCE-ov predstavnik za slobodu medija pozvao na ukidanje kontroverznih izmjena slovačkog zakona o štampi

Izmjena tog zakona omogućeno je pravo političarima i drugim javnim osobama da objave odgovor ukoliko tvrde da im je narušen ugled

OSCE-ov predstavnik za slobodu medija pozvao na ukidanje kontroverznih izmjena slovačkog zakona o štampi
Foto: OSCE

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir izrazio zabrinutost zbog kontroverznih izmjena Statuta o novinama koje izlaze periodično i novinskim agencijama u Slovačkoj (Zakon o štampi) kojim se uspostavlja pravo na odgovor političkih lidera i javnih osoba na pisanje medija.

Izmjene i dopune, predložene u januaru 2019. godine, odnose se na članove Zakona o štampi kojima će se omogućiti političkim akterima ili javnim osobama odgovor u medijama ukoliko smatraju da im je u medijskim izvještajima narušen ugled.

To bi podrazumijevalo povratak na odredbu koja je prvi put uvedena u Zakon o štampi 2008. godine, a koja je potom ukinuta 2011. nakon snažnog protivljenja u zemlji i inostranstvu. Novi amandmani predviđaju i to da će se mediji koji odbiju poštivati pravo na odgovor suočiti s visokim kaznama.

– Zabrinut sam što će ovi amandmani predstavljati nazadovanje pravnog okvira za slovačke medije, što im trenutno omogućava da slobodno i bez političkog pritiska izvještavaju o stvarima od javnog interesa – kazao je Désir.

Pozvao je vlasti Slovačke da uzmu u obzir izrečene prigovore izražavajući nadu da će parlament na kraju odustati od ovih amandmana, štiteći slobodu medija i istraživačko novinarstvo.

Izvor: OSCE

About The Author