Izvještavanje o slučajevima nasilnog ekstremizma i terorizma opasno i zbog posljedica koje može izazvati u javnosti

Objavljivanje fotografija i videosnimaka zahtijeva balans između zaštite dostojanstva žrtava i njihovih porodica i interesa javnosti

Izvještavanje o slučajevima nasilnog ekstremizma i terorizma opasno i zbog posljedica koje može izazvati u javnosti
Foto: Federalna

Konsultativni sastanak o donošenju seta Smjernica za izvještavanje o slučajevima nasilnog ekstremizma i terorizma održan je danas u organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Smjernicama se želi pomoći novinarima prilikom izvještavanja o temama nasilnog ekstremizma i terorizma kako bi se izbjegao senzacionalizam i nenamjerno širenje panike, podjela i straha.

Direktorica programa Vijeća za štampu i online medije u BiH Ljiljana Zurovac istakla je da je senzacionalističko izvještavanje o slučajevima nasilnog ekstremizma i terorizma opasno ne samo za profesionalno novinarstvo, ali i zbog posljedica koje može izazvati u javnosti.

– Velika je greška nagađanje kada se nešto dogodi. Mediji bi trebali biti pri ruci javnosti i raditi u njenom interesu, ali tako da ona od toga ima korist, a ne štetu i podizanje panike – kazala je Zurovac novinarima prije početka sastanka.

Napomenula je da je važno da mediji znaju na koji način jasno, tačno, precizno i jednostavno izvještavati.

– Pri izvještavanju o nasilnom ekstremizmu i terorizmu moramo biti jako oprezni, jer se uvijek radi o velikoj devastaciji i ljudskim žrtvama. To su osjetljive teme koje se tiču ne samo podataka, nego i emotivno djeluju na javnost. Od medijskog izvještavanja puno znači da li će se podići panika ili će se reagirati mirno – dodala je Zurovac.

Smatra da novinari moraju znati od koga uzimaju informacije i na koji način obratiti te informacije i poslati ih u javnost, kao i da znaju šta u određenom trenutku ne smiju objaviti da ne bi ugrozili tok istrage, što može biti učinjeno čak i iz najbolje namjere.

Šefica projekta koji se bavi prevencijom i borbom protiv nasilnog ekstremizma pri Misiji OSCE-a u BiH Selma Zeković istaknula je da medijsko izvještavanje može doprinijeti širenju straha i panike.

Podsjetila je da je prošle godine u septembru održana konferencija o ovoj temi i jedan od zaključaka bio je kreiranje smjernica koje su danas predstavljene.

– Radili smo s nekoliko eminentnih stručnjaka i došli do nacrta o kojem danas razgovaramo. Nadamo se da će sve to doprinijeti da ove smjernice postanu standard medijskog izvještavanja – podvukla je Zeković.

U smjernicama je, između ostalog, navedeno da izvještavanje o slučajevima nasilnog ekstremizma i terorizma mora biti izbalansirano, a informacije je potrebno prenositi nedvosmisleno kako bi njihovo naknadno tumačenje bilo svedeno na minimum.

Smjernice ukazuju da, kako bi se predočile razmjere napada, objavljivanje fotografija i videosnimaka zahtijeva balans između zaštite dostojanstva žrtava i njihovih porodica i interesa javnosti.

Na sastanku su učestvovali urednici i novinari, te stručnjaci za pitanja prevencije i suprotstavljanja nasilnom ekstremizmu i terorizmu.

Izvor: Federalna.ba

About The Author