Iranski sud osudio dvije novinarke koje su izvještavale o protestima

Iranske vlasti uhapsile su ukupno 95 novinara od početka protesta širom zemlje zbog smrti Amini

Iranski sud osudio dvije novinarke koje su izvještavale o protestima

Revolucionarni sud u Teheranu u Iranu osudio je na zatvorsku kaznu dvije novinarke koje su pratile proteste za Mahsu Amini 2022. godine, objavila je novinska agencija Mizan, medijska agencija pravosuđa.

Novinarke Niloofar Hamedi i Elaheh Mohammadi optužene su za saradnju s vladom Sjedinjenih Američkih Država kao i za djelovanje protiv nacionalne sigurnosti.

Mohammadi je dobila šest godina zatvora, dok je Hamedi dobila sedam godina, obje pod optužbom za saradnju s američkom administracijom, udruživanje radi počinjenja zločina protiv nacionalne sigurnosti i djelovanje protiv Islamske Republike.

Prema tri člana Islamskog krivičnog zakona iz 2013. godine, novinarkama je također zabranjeno članstvo u političkim strankama, kao i učešće u aktivnostima u medijskim kućama ili novinama. Na obje presude postoji mogućnost žalbe.

Zagovornici ljudskih prava, poput Odbora za zaštitu novinara (CPJ), osudili su presude, a Sherif Mansour, programski koordinator CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku rekao je da ove osude služe kao surov testament eroziji slobode govora i očajničkim pokušajima iranske vlade da kriminalizira novinarstvo.

Mahsa Amini uhapšena je u Teheranu u Iranu zbog “neprikladnog” nošenja hidžaba i nakon toga je umrla prije više od godinu dana. Njezina smrt izazvala je široke proteste širom Irana, a kao rezultat toga mnogi su učesnici protesta uhapšeni i pogubljeni.

Hamedi i Mohammadi bile su novinarke koje su izvještavale o događajima koji su se odvijali u Iranu u to vrijeme, te su privedene kao rezultat njihovog izvještavanja.

Hamedi je uhapšena nakon što je fotografirala Aminine roditelje u teheranskoj bolnici, dok je Mohammadi uhapšena zbog izvještavanja s Aminine sahrane u njezinom kurdskom gradu Saqezu.

Iranske vlasti uhapsile su ukupno 95 novinara od početka protesta širom zemlje zbog smrti Amini. Od 95 uhapšenih, 72 su puštena uz kauciju.

Druge grupe za ljudska prava, kao što su Iran Human Rights (IHR) i Zajedno protiv smrtne kazne (ECPM), izvijestile su da je više od 500 ljudi ubijeno u vezi s protestima, a mnogima prijeti pogubljenje zbog njihove umiješanosti.

Izvor: JURIST

About The Author