U znak solidarnosti s bjeloruskim novinarima izdata knjiga o represiji nad njima

Namjera autora je da se informacije o progonu novinara u Bjelorusiji čuju širom svijeta

U znak solidarnosti s bjeloruskim novinarima izdata knjiga o represiji nad njima

Poljsko udruženje novinara (SDP), u saradnji s Nacionalnom unijom novinara Ukrajine (NUJU), Bjeloruskim udruženjem novinara (BAJ) i Evropskom federacijom novinara (EFJ) predstavilo je danas knjigu „Ja sam novinar:  Zašto me tučeš?“ u okviru akcije solidarnosti s novinarima u Bjelorusiji.

Knjiga donosi 20 priča bjeloruskih novinara, žrtava represije samo zato što su ispunjavali profesionalnu dužnost informiranja o demonstracijama koje se održavaju u Bjelorusiji.

Direktor publikacije je predsjednik NUJU-a Sergiy Tomilenko, a autori izvještaja i intervjua bjeloruski novinari Kateryna Andreeva (koja trenutno služi dvomjesečnu zatvorsku kaznu), Olga Ivashenko, Ihor Ilyash i ukrajinski novinar Nazariy Vivcharyk.

– Želimo da se informacije o progonu novinara u Bjelorusiji čuju širom svijeta – kazao je predsjednik SDP-a Krzysztof Skowronski.

– Riječi su naše oružje. Zaštitit ćemo novinare. Nećemo šutjeti o onome što se događa u Bjelorusiji. Zahtijevat ćemo poštivanje naših prava i našeg rada – dodao je Tomilenko.

Junaci priča predstavljenih u knjizi su novinari nezavisnih bjeloruskih medija, uključujući Belsat, Euroradio, Nasu Nivu, Radio Svoboda, portal Tut.by.

Naslovi poglavlja knjige pokazuju koliko su danas nevjerojatno teški životni i radni uvjeti bjeloruskih novinara: “skinuli su me i udarali nogama u trbuh”, “Bio sam zatvoren u mučilištu”, “Bilo je kao u ratu”,” Kad me pogodio metak, rekao sam ‘oh’ i nastavio trčati”…

– Od početka ove strašne krize vrlo sam ponosan na međunarodnu mobilizaciju u korist bjeloruskih novinara. U ovim teškim vremenima međunarodna solidarnost potrebna nam je više nego ikad. Žalim zbog spore reakcije Evropske unije, Vijeća Evrope i OSCE-a – kazao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

Najavio je da će ta organizacija i dalje na evropske kreatore politike i podržavati slobodno i nezavisno novinarstvo u Bjelorusiji.

Izražena je nada da će ova knjiga doprijeti do šire publike širom svijeta, zbog čega je objavljena na pet jezika: poljskom, engleskom, bjeloruskom, ukrajinskom i ruskom.

U vrijeme objave knjige Yulia Slutskaya, osnivačica Bjeloruskog novinarskog kluba, koja je ujedno i članica odbora Bjeloruskog udruženja novinara (BAJ), uhapšena je po dolasku na aerodrom u Minsku te je zatraženo njeno hitno puštanje na slobodu.

Od problematičnih predsjedničkih izbora održanih 9. augusta u Bjelorusiji 385 novinara je zadržano zbog obavljanja svog posla. Četvoro ih je još uvijek u zatvoru: Ekaterina Andreeva, Daria Chultsova, Ekaterina Borisevich i Aleksandra Pilipovich-Sushchits.

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author