Poziv za podnošenje prijava za nagradu Daphne Caruana Galizia za novinarstvo

Nagrada uključuje novčani iznos od 20.000 eura

Poziv za podnošenje prijava za nagradu Daphne Caruana Galizia za novinarstvo
Foto: EU-OCS

Evropski parlament službeno je pokrenuo internetsku stranicu i poziv na podnošenje prijava za novinarsku nagradu Daphne Caruana Galizia.

Nagrada će se dodjeljivati svake godine kao priznanje za izniman novinarski rad kojim se promoviraju ili brane temeljne vrijednosti Evropske unije, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokratija, ravnopravnost, vladavina prava i ljudska prava.

Za učestvovanje u izboru za nagradu, koji je otvoren za profesionalne novinare i time profesionalnih novinara, potrebno je dostaviti istraživačke novinarske radove koji su objavljeni ili emitirani u medijima sa sjedištem u jednoj od 27 država članica Evropske unije.

Nezavisni žiri sastavljen od predstavnika medija i civilnog društva iz 27 država članica te predstavnika glavnih evropskih novinarskih udruženja odabrat će najbolji rad.

Svečanost dodjele nagrade svake će se godine održavati oko 16. oktobra, datuma ubistva novinarke Daphne Caruane Galizije, a ove godine predviđena je za 14. oktobra u Evropskom parlamentu.

Prijave su otvorene od 22. juna do 1. septembra putem internetske stranice https://daphnejournalismprize.eu/

Nagrada koja uključuje novčani iznos od 20.000 eura svjedoči o podršci Evropskog parlamenta istraživačkom novinarstvu i slobodi medija.

U rezoluciji donesenoj u maju 2018. godine evropski zastupnici pozvali su države članice EU-a da osiguraju adekvatno javno finansiranje te promoviraju pluralizam, nezavisnost i slobodu medija.

Daphne Caruana Galizia bila je malteška novinarka, blogerica i antikorupcijska aktivistica koja je opširno izvještavala o korupciji, pranju novca, organiziranom kriminalu i prodaji državljanstava te o upletenosti malteške vlade u skandal s Panamskim dokumentima.

Nakon uznemiravanja i prijetnji, ubijena je u eksploziji autobombe 16. oktobra 2017. godine.

Revolt javnosti zbog načina na koji su vlasti vodile istragu ubistva doveo je do ostavke tadašnjeg premijera Josepha Muscata.

Evropski zastupnici kritizirali su propuste u istrazi te su u decembru 2019. godine pozvali Komisiju da s tim u vezi poduzme mjere.

Izvor: EP/HND

About The Author