Izraelsko-palestinski novinar ubijen pod nepoznatim okolnostima

Novinar je i ranije bio meta napada, a na društvenim mrežama podijelio je nekoliko fotografija, dokumentirajući napad na njegovu kuću

Izraelsko-palestinski novinar ubijen pod nepoznatim okolnostima

Izraelsko-palestinskog novinara Nidala Ighbariya, koji se specijalizirao za praćenje nasilnih zločina, ubio je neidentificirani naoružani muškarac dok se vozio kući u arapskom gradu Umm al-Fahm u okrugu Haifa u Izraelu.

Ighbariya je bio poznat po izvještavanju o organiziranom kriminalu u arapskim gradovima, te po tome što je bio žestoki kritičar izraelske policije zbog neuspjeha u suočavanju s porastom nasilnog kriminala unutar izraelsko-palestinske zajednice.

U junu 2021. godine novinar je bio meta pokušaja atentata. Na Facebooku i Instagramu podijelio je nekoliko fotografija, dokumentirajući napad paljbom na njegovu kuću.

Obraćajući se medijima, njegova porodica je kazala da smatra izraelske vlasti odgovornima za incident jer ga nisu zaštitile, iako je podnosio pritužbe nakon prijetnji smrću.

Arapski centar za medijsku slobodu, razvoj i istraživanje (Ilam Center) objavio je da ovo ubistvo širi strah među novinarima, koji su vrlo zabrinuti da bi i njih mogla zadesiti slična sudbina.

– Nekoliko novinara priznalo je da primaju prijetnje smrću pripadnika organiziranog kriminala i strahuju da će biti sljedeća meta – naveli su.

Generalni sekretar Međunarodne federacije novinara (IFJ) Anthony Bellanger je izrazio žaljenje zbog gubitka kolege i pozvao izraelske vlasti da istraže slučaj.

– Moraju se poduzeti daljnje mjere kako bi se zaštitili izraelski palestinski novinari i okončala klima nekažnjivosti u Izraelu – kazao je.

Izvor: IFJ

About The Author