Iran zatvara francuski institut u znak protesta protiv karikatura Charlie Hebdoa

Charlie Hebdo u srijedu je objavio karikaturu vrhovnog vođe Islamske republike ajatolaha Ali Khameneija u znak podrške protestima u Iranu

Iran zatvara francuski institut u znak protesta protiv karikatura Charlie Hebdoa

Iran je najavio zatvaranje francuskog istraživačkog instituta (IFRI) sa sjedištem u Teheranu u znak protesta protiv karikatura vrhovnog vođe Islamske republike ajatolaha Ali Khameneija koje je objavio francuski satirični sedmičnjak Charlie Hebdo.

– Ministarstvo prekida aktivnosti Francuskog instituta za istraživanje u Iranu kao prvi korak – saopćeno je iz iranskoga Ministarstva vanjskih poslova, dan nakon što je Teheran upozorio Pariz na posljedice takvih objava.

IFRI, pridružen francuskom Ministarstvu vanjskih poslova, historijski je i arheološki institut osnovan 1983. godine nakon spajanja Francuske arheološke delegacije u Iranu i Francuskog instituta za iranologiju u Teheranu.

Smješten u središtu Teherana, bio je zatvoren dugi niz godina, ali je ponovno otvoren pod predsjedanjem umjerenog predsjednika Hassana Rouhanija kao znak otopljavanja bilateralnih odnosa.

Iran je potresen više od tri mjeseca protestima koji su počeli nakon smrti Mahse Amini u pritvoru nakon što je uhapšena zbog navodnog kršenja strogog pravila odijevanja u zemlji za žene.

Charlie Hebdo u srijedu je objavio karikature Khameneija u znak podrške protestima, u posebnom izdanju povodom obilježavanja godišnjice smrtonosnog napada na njihovu redakciju u Parizu 2015. godine u kojem je poginulo 12 ljudi.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian tweetao je da “uvredljiv i nepristojan čin francuske publikacije objavljivanja karikatura protiv vjerskih i političkih vlasti neće proći bez odgovora”. Iransko Ministarstvo vanjskih poslova također je pozvalo francuskog ambasadora Nicolasa Rochea.

Odgovarajući na diplomatske mjere Irana u četvrtak, francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna rekla je da bi Teheran trebao više pažnje obratiti na ono što se događa u toj zemlji prije nego odluči kritizirati Francusku. Dodala je da je Iran taj koji provodi lošu politiku nasiljem nad svojim stanovništvom.

– Sjetimo se da u Francuskoj sloboda medija postoji suprotno onome što se događa u Iranu i da slobodu nadzire sudac u okviru nezavisnog pravosuđa, što je nešto što u Iranu nije slučaj – kazala je, dodajući da u Francuskoj ne postoje zakoni o bogohuljenju.

Izvor: AFP

About The Author