Amazon će ukinuti više od 18.000 radnih mjesta

Kompanija je krajem septembra imala 1,54 miliona zaposlenika širom svijeta, ne uključujući sezonske radnike

Amazon će ukinuti više od 18.000 radnih mjesta

Amazon je najavio da će otpustiti više od 18.000 ljudi, navodeći “nesigurnu ekonomiju” i činjenicu da je “brzo zapošljavao” tokom pandemije kao razloge.

Radna mjesta koja će biti ukinuta prema planu iznose šest posto Amazonove korporativne radne snage od otprilike 300.000 ljudi, i predstavlja najveće ukidanja broja radnih mjesta među nedavnim smanjenjima broja radnika u američkom tehnološkom sektoru.

– Između smanjenja koja smo napravili u novembru i ovih planiramo ukinuti nešto više od 18.000 radnih mjesta – potvrdio je CEO Andy Jassy u izjavi svom osoblju.

Naveo je da je vodstvo kompanije svjesno da će ovo smanjenje broja radnih mjesta uticati na ljude, dodajući da te odluke ne shvaćaju olako. Radnicima će biti isplaćeni određeni novčani iznosi, osigurane prijelazne beneficije zdravstvenog osiguranja i vanjska podrška pri zapošljavanju.

Neka od otpuštanja bit će u Evropi, rekao je Jassy, dodajući da će pogođeni radnici biti obaviješteni počevši od 18. januara.

Platforma koja se bavi internetskom trgovinom povećala je broj radnika tokom pandemije kako bi zadovoljila eksploziju potražnje za isporukama. Krajem septembra imali su 1,54 miliona zaposlenika širom svijeta, ne uključujući sezonske radnike.

Meta, matična kompanija Facebooka, u novembru je objavila da će otpustiti 11.000 radnika što je oko 13 posto njihove radne snage. Krajem augusta Snapchat je otpustio oko 20 posto zaposlenika što je oko 1.200 ljudi.

Twitter je u oktobru kupio milijarder Elon Musk koji je odmah otpustio oko polovinu zaposlenika njih 7.500. IT grupacija Salesforce, specijalizirana za upravljačka rješenja i tehnologiju oblaka, objavila je da otpušta oko 10 posto svojih zaposlenika, odnosno nešto manje od 8.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera

About The Author