Američki novinar žalio se na produženje istražnog pritvora u Rusiji

Gershkovich je prvi američki novinar koji se suočio s optužbama za špijunažu u Rusiji od 1986. godine

Američki novinar žalio se na produženje istražnog pritvora u Rusiji

Novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich žalio se na odluku moskovskog suda da mu se produži istražni pritvor u Rusiji do kraja novembra, stoji u dokumentima na web stranici Suda.

Američki novinar uhapšen je u martu tokom putovanja u grad Jekaterinburg, gotovo 2.000 kilometara istočno od Moskve. On je prvi američki novinar od sovjetske ere koji je uhapšen zbog optužbi za špijunažu u Rusiji.

Nalog koji je dopuštao držanje Gershkovicha u zatvoru prije suđenja trebao je isteći 30. augusta. Moskovski gradski sud produžio je prošle sedmice nalog o pritvoru za još tri mjeseca, što je izazvalo prigovore dužnosnika američke vlade i Wall Street Journala.

Na internetskoj stranici Suda stoji da je Gershkovichev tim odbrane uložio žalbu, a Sud je u junu odbio njegovu žalbu na raniju odluku da ostane iza rešetaka do kraja augusta.

Novinarima okupljenim ispred suda prošle sedmice nije bilo dopušteno da prisustvuju sudskom postupku. Ruska državna agencija Tass objavila je da je saslušanje održano iza zatvorenih vrata jer su detalji krivičnog slučaja povjerljivi.

Glavna ruska agencija za unutrašnju sigurnost, Federalna služba sigurnosti, tvrdi da je Gershkovich “postupajući prema uputama američke strane, prikupio podatke koji predstavljaju državnu tajnu o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa”.

Gershkovich i njegov poslodavac poriču optužbe, a američka vlada ga je proglasila nepravedno pritvorenim. Ruske vlasti nisu detaljno navele koje su dokaze prikupile u prilog optužbi za špijunažu.

Wall Street Journal objavio je prošle sedmice izjavu u kojoj naziva Gershkovichovo pritvaranje “neprimjerenim” jer je obavljao svoj novinarski poslao.

– Neutemeljene optužbe protiv njega su kategorički lažne i nastavljamo se zalagati za njegovo hitno oslobađanje. Novinarstvo nije zločin – stoji u saopćenju.

Ranije ovog mjeseca, američka ambasadorica u Rusiji Lynne Tracy posjetila je zatvorenog Gershkovicha po treći put i izvijestila da se on čini dobrog zdravlja unatoč iako se nalazi u zatvoru Lefortovo, ozloglašenom po surovim uvjetima.

Gershkovich je prvi američki novinar koji se suočio s optužbama za špijunažu u Rusiji od septembra 1986. godine, kada je KGB, tadašnja obavještajna ruska služba, uhapsio Nicholasa Daniloffa, dopisnika iz Moskve za U.S. News and World Report.

Analitičari su istaknuli da Moskva možda koristi zatvorene Amerikance kao adut za pregovaranje nakon što su američko-ruske napetosti porasle zbog vojne operacije Kremlja u Ukrajini. Najmanje dvoje američkih državljana uhapšenih u Rusiji posljednjih godina razmijenjeno je za Ruse zatvorene u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova ranije je reklo da će razmatrati zamjenu za Gershkovicha samo u slučaju presude u njegovom suđenju. U Rusiji suđenja za špijunažu mogu trajati i više od godinu dana.

Izvor: VoA

About The Author