Iz TVSA odgovorili Zahiragiću: “Mi smo servis građana, a ne političkih partija i pojedinaca”

Programski kolegij Televizija Sarajevo reagovao je na gostovanje Harisa Zahiragića u Klix Studiju te su naglasili kako je zvaničnik SDA tokom gostovanja iznio niz političkih manipulacija

Iz TVSA odgovorili Zahiragiću: “Mi smo servis građana, a ne političkih partija i pojedinaca”
Foto: Vijesti BiH

Između ostalog, u saopćenju za javnost, iz TVSA su naglasili kako ova tv kuća odbacuje sve političke manipulacije, klevete i pritiske na TVSA i nastavak političkog napada na autonomiju i pravo novinara da određuju informativni, kulturni i svaki drugi program.”Na 5. nastavku 11. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, održane 29.5.2024. godine, koja se pronosila uživo u programu Televizije Sarajevo, najmanje se razmatrao Izvještaj Televizije Kantona Sarajevo za 2022. godinu, koji je naglašavamo oboren, a najviše rad aktuelne Uprave, a naročito izvršne direktorice za program i produkciju TVSA te rad urednika i novinara. Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo je osnivač Televizije Sarajevo i ima nadležnosti u imenovanju uprave i direktora, ali nikako nema pravo uplitati se u uređivačku politiku i kreirati program te ocjenjivati rad novinara i vrijednost emisija”, naveli su iz TVSA.

“Zahiragić je na pomenutoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo tvrdio da je naša televizija emitovala 50 emisija Polis što je apsolutna neistina, i utvrdio da su članovi opozicije u minimalnoj mjeri gostovali u ovoj emisiji. Međutim, tokom 2022. godine Televizija Sarajevo realizirala je 114 emisija Polisa s ukupno 226 gostiju. Od 04.01. pa do 17.06. 2022. emisija je emitovana četiri puta sedmično, ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom. Nakon ljetnje pauze i završetka izborne kampanje (kada su u terminu Polisa emitovane debatne emisije) tokom novog ciklusa Polis je emitovan u dva termina, ponedjeljkom i četvrtkom. Emisija je imala dva koncepta, dijaloški sa više sagovornika o određenoj temi i tzv. koncept ‘jedan na jedan’ u formi intervjua”, ističu iz TVSA.

Navode i kako nijedan zastupnik u Skupštini KS nije gostovao u formatu “Jedan na jedan” nego isključivo u dijaloškoj emisiji.

“Nijedan zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo nije gostovao u formatu ‘Jedan na jedan’ nego isključivo u dijaloškoj emisiji. U slučaju emisije ‘Jedan na jedan’ naši sagovornici su bili predsjednici stranaka, premijeri, ministri kao i neki od ambasadora u našoj zemlji te akademski radnici. U dijaloškim emisijama u kojima smo, između ostalog, tretirali i političke teme kako na kantonalnom tako i na federalnom i državnom potpuno je bilo izbalansirano učešće kako vlade tako i opozicije. Kada je riječ o učešću u Polisu zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, najčešće je u dijaloškim emisijama gostovao upravo Haris Zahiragić. I možemo reći da je rekorder s ukupno šest gostovanja: 21.01., 15.03., 14.04., 20.05., 06.10., 12.12.2022.. Napominjemo da je TVSA servis građana, a ne političkih partija i pojedinaca”, zaključili su iz TVSA.

Izvor: Klix.ba

About The Author