U godinu dana najmanje 840 novinara umrlo je od Covida-19

Više od polovine umrlo je u 18 zemalja Latinske Amerike – njih 458

U godinu dana najmanje 840 novinara umrlo je od Covida-19
Foto: https://www.europeanbusinessreview.com/

U godini dana najmanje 840 novinara umrlo je od posljedica zarazom koronavirusom Covid-19 u 68 zemalja, što u prosjeku znači da su dva novinara dnevno umirala od zareze, piše Press Emblem Campaign (PEC).

To je najveća smrtnost među novinarima od Drugog svjetskog rata, a glavni tajnik PEC-a Blaise Lempen izrazio je žaljenje zbog smrti medijskih djelatnika i tako velikog broja žrtava koronavirusa.

– Nužno je da sada novinari dobiju brz pristup vakcini kako bi mogli raditi svoj posao na terenu, a da pritom ne ugrožavaju svoje živote. Nadamo se da će brojke, i dalje vrlo visoke u januaru i februaru, početi padati – dodao je.

Ukupan broj preminulih sigurno je veći, jer se uzrok smrti novinara ponekad ne navodi ili njihova smrt ne objavljuje. U nekim zemljama ne postoje pouzdane informacije o tome.

Od marta 2020. godine do kraja februara 2021. godine od 840 novinara koji su podlegli virusu, više od polovine umrlo je u Latinskoj Americi njih 458 u 18 zemalja. Slijedi Azija sa 151 u 17 zemalja, ispred Evrope gdje je u 16 zemalja preminulo 147 novinara, Sjeverna Amerika ima 45 preminulih u dvije zemlje dok je Africi 39 preminulih novinara u 15 zemalja.

Najveći porast od početka 2021. godine dogodio se u Brazilu gdje je gotovo 50 novinara preminulo od posljedica Covida-19 u dva mjeseca, što se može objasniti posebno kritičnom političkom situacijom.

Peru je i dalje zemlja s najvećim brojem smrtnih slučajeva, gdje je 108 medijskih djelatnika umrlo od posljedica koronavirusa od marta 2020. godine. Brazil je na drugom mjestu sa 102 žrtve, ispred Meksika, u kojem je preminulo 87 novinara od posljedica zaraze.

Slijedi Indija gdje je 56 preminulih. U Italiji je najveći broj preminulih medijskih djelatnika od svih zemalja Evrope s 46 smrtnih slučajeva novinara. U Sjedinjenim Američkim Državama zabilježene su 44 žrtve od Covida-19, a u Ekvadoru 42, dok je u Kolumbiji umrlo 37 novinara.

U Velikoj Britaniji preminulo je 26 medijskih djelatnika što je više nego u Pakistanu gdje su zabilježena 23 smrtna slučaja. U Turskoj je zabilježen 21 smrtni slučaj. Sljedeći su Panama (16), Ukrajina i Bolivija po 14, Rusija (13), Španija (12).

U Afganistanu je devet žrtava, kao i u Argentini. U Dominikanskoj Republici, Hondurasu, Nigeriji, Južnoafričkoj Republici i Venezueli zabilježeno je osam smrtnih slučajeva.

U Egiptu, Francuskoj i Nikaragvi u svakoj je zemlji umrlo po šest novinara. Gvatemala žali zbog četiri smrtna slučaja. Tri novinara umrla su u svakoj od ovih zemalja: Kamerun, Iran, Maroko, Nepal, Salvador, Švedska i Zimbabve. Po dva smrtna slučaja zabilježena su u Alžiru, na Kubi, u Indoneziji, Paragvaju i Portugalu.

PEC je identificirao najmanje jedan smrtni slučaj među medijskim radnicima u 28 zemalja: Austrija, Azerbejdžan, Benin, Belgija, Bugarska, Kanada, Čile, Češka, Demokratska Republika Kongo, Njemačka, Gana, Irak, Izrael, Japan, Jordan, Kazahstan, Kenija, Kirgistan, Libanon, Mozambik, Poljska, Saudijska Arabija, Švicarska, Tadžikistan, Togo, Uganda, Ujedinjeni Arapski Emirati i Urugvaj.

Porijeklo zaraze često je teško utvrditi i nije moguće razlikovati novinare koji su se zarazili na poslu od onih koji su zaraženi tokom slobodnog vremena.

Podaci PEC-a temelje se na informacijama lokalnih medija, nacionalnih udruženja novinara i regionalnih dopisnika PEC-a.

Izvor: PEC

About The Author