Uhapšena novinarka Nidžara Ahmetašević

Nidžara je objavila poruku na društvenim mrežama neposredno pred hapšenje

Uhapšena novinarka Nidžara Ahmetašević
Foto: Samir Jordamović

U sarajevskom naselju Grbavica danas je uhapšena bosanskohercegovačka novinarka, aktivistkinja i književnica Niždara Ahmetašević.

U ulici Zagrebačka pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uhapsili u Ahmetašević zbog, kako navode u Operativnom centru MUP-a, narušavanja javnog reda i mira i ponavljanja činjenja djela.

-S obzirom da se ne radi o krivičnom djelu, o svemu je obaviješten nadležni sudija, a ne tužilac – potvrđeno je za Oslobođenje iz Operativnog centra MUP-a KS.

Iz MUP-a međutim nisu željeli reći zbog čega je konkretno uhapšena Nidžara Ahmeštašević, kao ni kada će biti puštena na slobodu.

S druge strane iz Operativnog centra MUP-a KS-a za Žurnal su kazali da je Ahmetašević kako je uhapšena zbog “činjenja krivičnog djela” i “nepoštovanja naredbi službenog lica”.

Nisu željeli precizirati gdje se sada nalazi, o kakvom je tačno incidentu bilo riječi. Na pitanje da li se radi o privođenju na saslušanje ili hapšenju, rečeno nam je da je “lišena slobode”.

Nidžara Ahmetašević je dugogodišnja novinarka i aktivistica, posebno aktivna u oblasti ljudskih prava, i zaštiti prava ljudi u pokretu. Ranije je bila saslušana ili prijavljivana zbog svog rada, a odnedavno je zbog toga pod zaštitom Front Line Defendersa.

Ahmetašević je neposredno pred hapšenje objavila poruku na društvenim mrežama u kojoj je samo stigla napisati “Uhapšena sam”.

About The Author