Ahmetašević: Zaključali su me i skinuli do gola, spominjali su mi i majku

Stavili su joj lisice, ostali su tragovi, dok su policajci razgovarali, spominjali su joj majku, nazivali je glupačom i budaletinom

Ahmetašević: Zaključali su me i skinuli do gola, spominjali su mi i majku
Foto: BalkanInsight

Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević koja je danas uhapšena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu, puštena je na slobodu, neposredno nakon što je napustila prostorije za zadržavanje MUP-a KS-a u kratkom razgovoru za Fokus kazala je da preživjela traumatične sate.

Opisala je da se policija prema njoj ponašala bahato i neprimjereno što je javnost vidjela prilikom njenog hapšenja, a zahvaljujući video snimku koji je snimila i to se nastavilo i u prostoriji za zadržavanje Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

– Grozno se osjećam. Prije nekoliko minuta sam izašla iz pritvorske jedinice. Tresem se od gladi i od šoka. Ovo je bilo jako traumatično za mene. U pritvorskoj jedinici sam zaključana i skinuta do gola. Imala sam i lisice na rukama, ostali su mi tragovi. Dok su policajci razgovarali, spominjali su mi majku, da tako kažem i nazivali me glupačom i budaletinom – kazala je Ahmetašević.

Na upit Fokusa da li je razgovarala s komesarom policije Kantona Sarajevo Nusretom Selimovićem ili ministrom unutrašnjih poslova Admirom Katicom, Ahmetašević ja kazala da se susrela s komesarom Selimovićem, te da će dati i izjavu pripadnicima službe Unutrašnje kontrole MUP-a KS.

– Na kraju me primio komesar. Tražila sam da se izvini. Ono što sam čula nije bilo izvinjenje, ali jeste rekao da mogu dalje učiniti šta trebam učiniti. I evo sada dolazi Unutrašnja kontrola i oni žele da uzmu izjavu od mene – kazala nam je Ahmetašević.

MUP KS je danas ranije saopćio da je uhapsio Nidžaru Ahmetašević zbog narušavanja javnog reda i mira i da je „bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštene službene osobe ometajući ih pri vršenju službenih poslova i zadataka”.

No, iz video snimka koji je objavljen i u javnosti jasno je vidljivo da policajac novinarku Ahmetašević vrijeđa i naziva budalom i da joj prijeti hapšenjem zbog kako on tvrdi “neovlaštenog” snimanja, a Ahmetašević mu pojašnjava da ima pravo snimati.

Sramotno ponašanje policajca koje je za svaku osudu, bez obzira da li se radilo o novinarki, ženi ili nekom drugom građaninu, zasigurno baca sjenu na rad policije u Kantonu Sarajevo.

Naročito zbog toga jer građani sve češće i glasnije pozivaju i alarmiraju na efikasniji angažman policije u sprečavanju brojnih krivičnih djela nad samim građanima, ali njihovi vapaji ostaju uzaludni.

Stoga, razumljivo je ogorčenje građana zbog demonstracije i sile i bahatosti policije nad novinarkom.

Nadati se da je ovo ipak izoliran slučaj i da će svi nadležni u Kantonu Sarajevu ovom događaju posvetiti dužnu pažnju, sankcionirati odgovorne i da će policija početi hapsiti kriminalce, a ne nastaviti s privođenjem novinara.

Brojni bh. mediji objavili su hapšenje novinarke i aktivistkinje koja je posebno aktivna u oblasti ljudskih prava i zaštiti prava ljudi u pokretu. Ranije je bila saslušana ili prijavljivana zbog svog rada, a odnedavno je zbog toga pod zaštitom Front Line Defendersa.

Izvor: Fokus

About The Author