Američki zastupnici donose zakon za rješavanje ovisnosti o društvenim medijima

Klobuchar tvrdi da su platforme društvenih medija više puta stavljale profit iznad ljudi

Američki zastupnici donose zakon za rješavanje ovisnosti o društvenim medijima

Američki senatori Amy Klobuchar, demokratkinja, i Cynthia Lummis, republikanka, predstavile su zakon koji ima za cilj rješavanje ovisnosti o platformama društvenih medija poput Facebooka Meta Platforme ili Twittera.

Uzbunjivačica Frances Haugen, bivša uposlenica Facebooka prošle je godine napravila veliku buru s dokumentima koji pokazuju da je Instagram štetan za tinejdžere, dok drugi tvrde da platforme društvenih medija šire opasne dezinformacije o koronavirusu i vakcinama za njegovo sprečavanje, između ostalih bolesti.

Prema zakonu, Nacionalna fondacija za nauku i Nacionalna akademija nauke, inženjerstva i medicine radit će studiju o potencijalnim intervencijama koje bi Facebook ili drugi mogli koristiti za rješavanje problema ovisnosti o društvenim medijima, objavio je Klobucharov ured u saopćenju.

Federalna trgovinska komisija napravit će pravila na temelju nalaza i pozvati platforme na odgovornost ako ih se ne budu pridržavali, stoji u saopćenju.

– Predugo su tehnološke kompanije govorile ‘Vjerujte nam, imamo ovo.’ Ali znamo da su platforme društvenih medija u više navrata stavljale profit iznad ljudi, s algoritmima koji guraju opasan sadržaj koji privlači korisnike i širi dezinformacije. Ovaj će zakon pomoći u rješavanju ovih praksi – kaže Klobuchar.

Twitter nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar, dok je Facebook odbio komentirati, ali je ukazao na objavu na blogu iz decembra u kojoj se navodi da će implementirati nove alate za Instagram koji će odgovoriti na korištenje te platforme.

Izvor: Reuters

About The Author