Meksički novinar ubijen u posljednjem nasilnom napadu na medije

Njegova smrt posljednja je u nizu napada na novinare u Meksiku posljednjih sedmica, samo u januaru ubijena su tri novinara i jedan medijski djelatnik

Meksički novinar ubijen u posljednjem nasilnom napadu na medije
Foto: Ilustracija

Meksički novinar ubijen je u četvrtak u južnoj državi Oaxaca, objavila je policija, što je posljednja smrt u nizu među medijskim djelatnicima koji su potaknuli američke zakonodavce da izvrše pritisak na Meksiko da ojača njihovu zaštitu.

Heber Lopez, nezavisni novinar koji je vodio NoticiasWeb, ubijen je iz vatrenog oružja, rekli su policijski dužnosnici za meksičku novinsku kuću Milenio. Lopez je napadnut u svom studiju za snimanje, objavio je RCP Noticias na društvenim mrežama.

Glavni državni tužilac Oaxace rekao je da su dvije osobe uhapšene u vezi s ovim slučajem, iako je istraga još uvijek u toku.

Lopez, koji je radio u lučkom gradu Salina Cruz, 2019. godine dobio je prijetnje smrću, prema izvještajima nekih lokalnih medija. Novinar je redovito pisao o politici i korupciji u lokalnoj upravi, rekao je Rodolfo Canseco, direktor RCP Noticiasa.

Njegova smrt posljednja je u nizu napada na novinare u Meksiku posljednjih sedmica. Samo u januaru ubijena su tri novinara i jedan medijski djelatnik, a u subotu navečer ubijena je novinarka.

Prema organizaciji za ljudska prava Article 19, oko 145 novinara ubijeno je u Meksiku od 2000. do 2021. godine, što je Meksiko učinilo jednom od najsmrtonosnijih zemalja na svijetu za novinare.

Article 19 je pozvao meksički savezni program za zaštitu novinara da “što prije kontaktiraju Lopezove članove obitelji, kolege i prijatelje kako bi osigurali potrebne mjere zaštite”, napisala je organizacija na Twitteru.

Izvor: USNews

About The Author